Már többen rendelkeztek adójuk 1+1 százalékáról, mint a korábbi években

MTI

2021.05.18. 11:00

Ma már több száz ügy intézhető elektronikusan, nem csak az adóbevallás.

A koronavírus-járványban egyre népszerűbbek a közigazgatás elektronikus szolgáltatásai, amely már mintegy 4,7 millió embernek jelenthet biztonságos, könnyű és egyszerű ügyintézést, például az szja-bevallásnál és az adó 1+1 százalékról szóló nyilatkozat beküldésénél, amit csütörtökig tehetnek meg az adózók néhány kattintással - mondta Tállai András az MTI-nek.

Ma már több száz ügy intézhető elektronikusan - emelte ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Számos adóhivatali szolgáltatás mellett mintegy 4,7 millióan férhetnek hozzá például egészségügyi dokumentumaikhoz, még a Covid-19 teszteredmények is megtalálhatók az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, a rendszer az e-mail cím megadását követően azonnal értesítést küld a kiállított e-receptekről, beutalókról, leletekről - fogalmazott Tállai András.

Az ügyfélkapuval rendelkezők családi pótlékot, anyasági támogatást is igényelhetnek elektronikusan, még az ingatlanok tulajdoni lapját is lekérdezhetik, a Magyar Államkincstár online felületéről otthonról kényelmesen és ingyenesen vásárolhatnak állampapírt, ráadásul az érintetteket automatikus üzenet figyelmezteti a személyi okmányok (például személyi igazolvány, jogosítvány) lejártát megelőzően - sorolta az államtitkár.

Az elektronikus ügyintézés kényelmes, egészségvédelmi szempontból biztonságos, és a koronavírus-járvány idején egyre népszerűbbé is vált - tette hozzá.

Szerinte ezt mutatja az is, hogy sokkal többen rendelkeztek adójuk 1+1 százalékáról, mint a korábbi években - húzta alá az államtitkár, megjegyezve: május 17-ig már több mint 870 ezer nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz, ami közel hetvenezerrel több, mint tavaly ugyanilyenkor. Május 20-ig a vallási közösségeknek, a Nemzeti Tehetség Programnak és a civilszervezeteknek juttattható mintegy negyvenmilliárd forintról dönthetnek az adózók - mondta Tállai András.

Megjegyezte: az adóhivatal díjnyertes e-szja szolgáltatását is többen használták idén: május 16-ig már csaknem 1,3 millióan küldték el online a bevallásukat.

Akinek még nincs, érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitnia, mert így azonnal elérheti a közigazgatás több száz online szolgáltatását, amellyel az ügyintézés kényelmesen otthonról is elvégezhető - jegyezte meg az államtitkár.

.