Hirdetés

Tokió 2020 -  A szervezők eltökéltek, oltják az olimpikonokat
pixabay.com

Tokió 2020 - A szervezők eltökéltek, oltják az olimpikonokat

Tokió 2020

MTI

2021.06.06. 11:37

A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak

Hirdetés

Japánban oltják az olimpikonokat, illetve a hivatalos résztvevőket, és miközben a lakosság, illetve egészségügyi szakértők körében jelen van az aggodalom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság kevesebb mint 50 nappal a megnyitó előtt továbbra is eltökélt a tokiói rendezést illetően.

"Ahogy világszerte, úgy Japánban is elkezdték előrevenni az oltási sorrendben az olimpikonokat és a résztvevőket. Itt, Japánban ezt fű alatt teszik, hiszen a közvélemény a mérések szerint és szabad szemmel láthatóan is elutasító a játékokkal szemben"

- mondta a helyszínről a közmédia tokiói tudósítója.

Emlékeztetett rá: a legfrissebb gyakorlati nehézségek abból fakadhatnak, hogy több ezer önkéntes mondta le a részvételét és ugyanez igaz néhány orvosra is, akik arra hivatkoznak, hogy jelenleg túl sok tennivalójuk akad a koronavírusos betegekkel.
Mint azt felidézte, az elmúlt hetekben petíciók készültek sportolók és ellenzéki politikusok részéről, sőt még egy olimpiai szponzor is kérte, javasolta a játékok törlését.

"A tiltakozások között figyelemre méltó a hatezer tagot számláló tokiói orvosi szövetség véleménye, illetve tegnap a kormány első számú orvosi tanácsadója arról beszélt a parlamentben, hogy a jelenlegi körülmények között nem normális olimpiát tartani"

- folytatta.

Kiemelte ugyanakkor, bizakodásra adhat okot, hogy mostanáig másfél ezer külföldi sportoló és hivatalos résztvevő fordult meg a tesztversenyeken, és ezek a főpróbák problémamentesen zajlottak, mindössze egy fertőzöttet találtak, Thomas Bach NOB-elnök pedig azzal számol, hogy az olimpiai falu lakóinak nyolcvan százaléka beoltva érkezik majd Japánba.

"A szerződések szerint egyedül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak van joga a törlésről gondolkodni, de ennek semmi jele. Mint ahogy a japán fél sem ingott meg egy pillanatra sem az elmúlt hetekben"

- hangsúlyozta a tudósító.

Arról is beszélt, hogy egyre több információ utal rá, hogy lesznek majd belföldi nézők a lelátókon. Emlékeztetett: baseball- vagy éppen kosárlabda-mérkőzéseken például a veszélyhelyzet ellenére jelenleg is ötvenszázalékos kapacitással üzemelhetnek a létesítmények, az olimpiára korábban megvásárolt jegyek közül pedig négymilliót nem váltottak vissza.

"Ismerve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők, döntéshozók, a kormány elszántságát és következetes kijelentéseit, innen, Japánból nézve nagyon is valószínű, hogy kevesebb mint két hónap múlva megnyitó lesz a városban"

- mondta az M4 Sport Sporthíradójában a tudósító.
    A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

.