Augusztusra kinyit a római-parti szabadstrand Budapesten

MTI

2021.07.25. 13:10

Újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz.

Jövő pénteken nyit a római-parti szabadstrand - írta a III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja pénteken.

Emlékeztettek: a kijelölt fürdőhelyeket a vízminőség romlása miatt 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották, idén azonban - csaknem fél évszázad után - ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton.

A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményeire hivatkozva közölték: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért az óbuda-békásmegyeri önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton - előreláthatóan július 30-ától - üzemelteti a kijelölt fürdőhelyet.

Megjegyezték, hogy az önkormányzat korábbra tervezte a nyitást, azonban azt el kellett halasztani a heves esőzések és a Duna vízszintjének jelentős emelkedése miatt.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozata szerint augusztus 22-éig tart a fürdési idény.

Az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep a vendégeknek ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret biztosítja. A területen - a fürdőhely nyitvatartási idejében - 11 és 19 óra között vízimentő-szolgálat működik majd, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület.     

A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működik majd 22 órától reggel 8 óráig - tették hozzá.

A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni, és csak a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójasoron belül - olvasható a közleményben.

.