Már idén mehet a gáz Németországba az oroszok új vezetékén

MTI

2021.08.19. 21:21

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását.

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.

A vezeték idei beüzemelését valószínűsítő bejelentés nyomán a holland TTF gáztőzsde szeptemberi határidős ára az ICE Futures-indexen ezer köbméterenként 531-ről 482 dollárra csökkent.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. A tenger alatti csővezeték 99 százalékban kész, utolsó szakaszán a Fortuna csőfektető dolgozik.

Ukrajna számára a kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.

A gázszállítások ügye várhatóan az egyik legfontosabb téma lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár pénteki moszkvai tárgyalásain.

.