Hirdetés

Az EU frissítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját
alon.hu

Az EU frissítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

MTI

2021.09.23. 23:57

A Tanács továbbra is kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti majd ezt a listát.

Hirdetés

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Chilét, Kuvaitot és Ruandát, ugyanakkor Bosznia-Hercegovinát és a Moldovát törölte a listáról - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsorló listáját, melyen jelenleg
Ausztrália, Chile, Kanada, Kuvait, Jordánia, Új-Zéland, Quatar, Ruanda, Szaúd-Arábia, Szingapúr Dél-Korea, Ukrajna és Uruguay szerepel.

Az ajánlás alapján mostantól a három, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében is az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett - csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne - tették hozzá.

 A Tanács továbbra is kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti majd ezt a listát.

.