Videó - Kitört egy vulkán a Kanári-szigeteken

Frissítve: Magyar főkonzuli felhívás

alon

2021.09.19. 17:22

A környéken hatalmas vulkáni füstoszlop látható.

Vulkánkitörés kezdődött vasárnap délután a La Palma szigetén, Las Manchas térségében, ahol több, mint egy hete több ezer kisebb-nagyobb földrengés jelezte előre az eseményt.

A környéken hatalmas vulkáni füstoszlop látható, itt nézheti meg.

A La Palman élő vagy nyaraló magyarokat, felhívásban kérik, hogy jelentkezzenek be a főkonzulátuson, ha pedig valakinek segítségre van szüksége, esetleg kitelepítették és nincs hová mennie, szintén keresse a főkonzulátust.

A rengések szeptember 11-én kezdődtek, azóta több mint 4200 alkalommal észlelték azokat. Szinte mindegyik kicsi volt, de 15-én négyet is mértek, amely több mint 3-as erősségű volt a Richter -skálán. A rengések is egyre közelebb kerülnek a felszínhez, ami azt jelzi, hogy a magma valóban kitörni készül.

A kitörés másik előjele volt, hogy a hegy magassága már hat centimétert emelkedett, csak szeptember 15-én 4,5 centimétert.

A helyi polgári védelem szakemberei vészhelyzeti tervet dolgoztak ki. Ebben négy színnel (zöld, sárga, narancssárga, piros) jelölik a veszély mértékét. Elkészült egy kitelepítési terv is.

Az utolsó kitörés La Palmában 1971. októberében történt, amikor a Teneguía vulkán több mint három hétig öntötte a lávát. A helyzet nyugodt maradt 2017 -ig, amikor a szeizmikus tevékenység újraindult. Az elmúlt napokban ez a tevékenység fokozódott, állandó kis rengésekkel.

.