Vulkánkitöréstől tartanak egy európai szigeten

alon

2021.09.17. 15:01

A vulkanikus sziget szeizmikus aktivitása fokozatosan növekszik. Elkészült a kitelepítési terv is.

Vulkánkitörés kockázata miatt a Kanári-szigetek egyikén, La Palmán napok óta lázban égnek az emberek, mivel a vulkanikus sziget szeizmikus aktivitása fokozatosan növekszik. La Palma szigetén 83 ezren élnek.

A rengések szeptember 11-én kezdődtek, azóta több mint 4200 alkalommal észlelték azokat. Szinte mindegyik kicsi volt, de 15-én négyet is mértek, amely több mint 3-as erősségű volt a Richter -skálán. A rengések is egyre közelebb kerülnek a felszínhez, ami azt jelzi, hogy a magma valóban kitörni készül.

A kitörés másik előjele, hogy a hegy magassága már hat centimétert emelkedett, csak szeptember 15-én 4,5 centimétert.

A helyi polgári védelem szakemberei vészhelyzeti tervet dolgoztak ki. Ebben négy színnel (zöld, sárga, narancssárga, piros) jelölik a veszély mértékét. La Palma jelenleg sárga színű, ami nem jelenti azt, hogy a lakosság közvetlen veszélyben lenne, de az illetékesek szükségesnek látják a pontos tájékoztatást. Elkészült egy kitelepítési terv is.

Az utolsó kitörés La Palmában 1971. októberében történt, amikor a Teneguía vulkán több mint három hétig öntötte a lávát. A helyzet nyugodt maradt 2017 -ig, amikor a szeizmikus tevékenység újraindult. Az elmúlt napokban ez a tevékenység fokozódott, állandó kis rengésekkel.
 

.