Iráni film nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját

MTI

2021.10.18. 19:57

Az október 6. és 17. között lezajlott nemzetközi filmfesztiválon 159 játékfilmet vetítettek le.

Iráni road movie, a Hit The Road kapta a legjobb film díját a vasárnap zárult BFI London Filmfesztiválon.

A rendezőként debütáló Panah Panahi, a hazájában államellenes propaganda miatt a filmkészítésről eltiltott Dzsafar Panahi filmrendező fiának filmje egy autóban játszódik, amelyben egy család tart egy ki nem mondott, nyugtalanító cél felé. Hátul ül egy energikus gyerek a törött lábú, mogorva apával, elől az anya, a sofőrülésben pedig a másik fiú mered rezzenéstelen tekintettel a kihalt horizontra, miközben a 70-es évek iráni popzenéje szól - írta a deadline.com.

A nemzetközi versenyprogram zsűrijének elnöke Malgorzata Szumowska volt, míg az elsőfilmes szekció zsűrijét Isabel Sandoval vezette.

A legjobb első filmnek járó Sutherland-díjat a belga Laura Wandel Playground című drámája kapta, amely a gyermekkor traumáiról szól.

A dokumentumfilmes mezőnyből Liz Garbus Becoming Cousteau című produkcióját választotta győztes alkotásnak a Kim Longinotto vezette zsűri.

A filmfesztiválon a True Things író-rendezőjének, Harry Wootliffnek ítélték oda az 50 ezer fonttal (21,4 millió forinttal) járó filmes alkotói ösztöndíjat, amelyet a korábbi években olyan alkotóknak ítéltek, mint Rose Glass és Daniel Kokotajlo.

A közönségdíjat a Costa Brava, Lebanon című libanoni film vitte el.

Az október 6. és 17. között lezajlott nemzetközi filmfesztiválon 159 játékfilmet vetítettek le, köztük 21 premierre került sor. A londoni közönség láthatta Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozását, a The Lost Daughter című pszichológiai drámát, valamint az Oscar-díjas Jane Campion A kutya karmai között című westernjét is.

.