A boldog párkapcsolat titka: idősebb férfi, okosabb nő

alon.hu

2021.11.07. 19:00

Megállapították, hogy a válás legnagyobb eséllyel ezeket a párokat fenyegeti.

A boldogságra különösen azoknak a pároknak van jó kilátásuk, amelyeknél a férfi öt évvel idősebb a nőnél, a nő viszont képzettebb a férfinál - vélekednek a genfi gazdasági főiskola kutatói. A tudósok öt éven át 1074 svájci párt figyeltek meg.

A szakemberek házasságban vagy élettársként élő párokat vizsgáltak, és azt kutatták, hogy a kor, a képzettség, a nemzetiség vagy éppen a korábbi házasság milyen hatással van a válásra. Mindezek alapján a tudósoknak sikerült felállítaniuk azt a "boldogságformulát", amely matematikailag a legalacsonyabb válási esélyeket adja.

A képlet alapján azok a párok nézhetnek boldog jövő elé, amelyek mindkét tagja ugyanolyan kulturális háttérrel bír, még egyikük sem volt korábban házas, a férfi legkevesebb öt évvel idősebb a nőnél, a nő viszont magasabban képzett.

A válás legnagyobb eséllyel az eltérő kultúrkörből származó párokat fenyegeti, azokat, amelyek férfi tagja már volt házas, mindössze 2-3 évvel idősebb a nőnél, és mindkét fél alacsonyan iskolázott.

A Lausanne-i Egyetem kutatóival kiegészült genfi csapat szerint napjaink párkapcsolati helyzete messze elmarad az ideálistól.

A válások számát pedig jelentősen, 20 százalékkal csökkenteni lehetne, ha a nők és a férfiak megfelelő partnert keresnének, illetve találnának.

.