Befagyasztották az üzemanyagok árát további 1 hónappal Horvátországban

MTI

2021.11.11. 17:55

További egy hónappal meghosszabbította az üzemanyagárak rögzítésére vonatkozó rendeletét a horvát kormány.

A horvát kormány csütörtöki ülésén további egy hónappal meghosszabbította azt a rendeletét, amelyben rögzítette az üzemanyagok árát, de a mostani rendelet csak a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik.

Az eurosuper 95 árát továbbra is 11,10 kunában (539,15 forint), az eurodízelét 11 kunában (534,29 forint) határozta meg, míg a magasabb oktánszámú és prémium üzemanyagok ára a rendelet szerint szabadon formálható.

Ivo Milatic, a gazdasági minisztérium államtitkára az intézkedés meghosszabbítását azzal magyarázta, hogy az kőolaj és kőolajtermékek ára nem csökkent a világpiacon. A kőolajtermékekről szóló hatályos törvény szerint kivételes esetekben, a fogyasztók védelme érdekében, és egyéb indokolt esetekben, a kormány a kőolajtermékek legmagasabb kiskereskedelmi árát - megszakítás nélkül - legfeljebb 90 napra írhatja elő.

Az államtitkár hozzátette: a rendelet szerint az üzemanyagkereskedők kötelesek lehetővé tenni az egyes kőolajtermékek vásárlását multifunkciós adalékanyagok hozzáadása nélkül minden benzinkúton.

Ha a benzinkúton nincs lehetőség multifunkciós adalékanyag nélküli kőolajtermék vásárlására, akkor a prémium üzemanyagokra a kereskedő vagy forgalmazó köteles ugyanazt a kiskereskedelmi árat alkalmazni, mint az alapüzemanyagok esetében - mondta Milatic.

A zágrábi kormány október közepén döntött arról, hogy egy hónapra befagyasztja az üzemanyagok árát, mert azt szeretnék, ha a horvát gazdaság továbbra is normálisan tudna fejlődni, és ki tudna lábalni a 2020-as év okozta válságból.

A korlátozás költségeit az üzemanyag-forgalmazók és az állam állja.

.