Karácsony esti menü - Három különleges, ünnepi étel szentestére
Karácsony
alonmedia.hu
2021.12.22. 04:37
Megvette karácsonyra a halat, de nem tudja milyen ünnepi fogást készítsen belőle? Íme, itt van két halasrecept ötlet. Mindkettőt bármilyen típusú - lehetőleg kevés szálkát tartalmazó - halfiléből elkészítheti.
Sütőben sütött hal (lazac, pisztrángfilé vagy hekkfilé)
Sütőben sütött fűszeres lazac
Ezt a sütőben sütött hal készülhet hekkfiléből, pisztrángfiléből; azonban ha lazacból sütjük, akkor lesz igazán ünnepi fogás.
Hozzávalók:
személyenként 2 szelet lazac
só, bors
néhány gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
fűszervaj
1 citrom leve
Elkészítés:
A halfiléket készítsük elő: mossuk meg, töröljük szárazra, majd facsarjunk rá citromlevet. Az olajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd ezzel kenjük be a halszeletek mindkét oldalát.
Negyed órán át, hűvös helyen pihentessük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyünk egy nagy hőálló kerámiaedényt vagy hőálló tálat. Fűszervajjal vagy sima vajjal, esetleg olívaolajjal kenjük ki.
Helyezzük bele a fűszeres lazacszeleteket, úgy, hogy ne érjenek egymásra.
Tegyük be az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.
Majonézes kukoricával, burgonyapürével vagy zöldkörettel tálaljuk.