Öt megható karácsonyi történet ajánlunk olvasásra karácsony estére

Ünnep

alonmedia.hu

2021.12.24. 16:07

Gyönyörű karácsonyi történeteket ajánlunk olvasásra karácsony estére.

A karácsony igazán különleges ünnep, mely a csodáktól sem mentes. Öt felemelő történetet gyűjtöttünk össze magyar és világirodalom mestereinek tollából. Csak válasszon egyet - vagy akár mindegyiket – és megmutatjuk, hol olvashatja el ezeket.

Ezek a lenyűgöző karácsonyi történetek, igazán meghitt hangulatot teremtenek.

Hans Christian Andersen: A kis gyufaárus lány

Talán ez Andersen legismertebb meséje, egyetlen gyerek könyvtárából sem hiányozhat! A megható történet egy szegény lányról szól, aki szenteste hideg éjszakáján gyufát próbál eladni a hazafelé igyekvőknek. Rettenetesen hideg van. A kis gyufaárus lány fázik, lázálmok gyötrik, egyedül képzelődik a családi ünnepekről, s közben meleget és fényt visz mindenkinek. Mélyen hisz abban, hogy pár gyufaszál megmelengeti a fáradt emberi lelkeket. A teljes történetet itt elolvashatja. 

O. Henry: A háromkirályok ajándéka

"A háromkirályok ajándéka" O. Henry leghíresebb elbeszélése. A történet New Yorkban játszódik a századfordulón, s arról szól, hogyan hoz egymásért önzetlenül áldozatot egy fiatal férj s felesége, hogy szegénységükben is megajándékozhassák egymást karácsony ünnepén. A teljes történetet itt elolvashatja:

Móricz Zsigmond: Hét krajcár

A történetet a fiú meséli el. Az anyja mosni akar, de ahhoz szappan kellene. A szappan hét krajcárba kerül, ami nem sok pénz, nekik mégis nagy probléma. Jókedvűen, játékosan keresik a pénzt. A vidámsággal az anya a szegénységüket akarja kinevetni, de azt is titkolja vele, hogy beteg, nem lenne szabad dolgoznia, de kell. A teljes történetet itt elolvashatja.

Oscar Wilde - A boldog herceg

A boldog herceg nem kifejezetten karácsonyi történet, viszont nincs mese, ami ennél szebben szólna azokról a szép és nemes érzésekről, melyeket általában a karácsonyhoz társítunk: együttérzés, önzetlenség, nagylelkűség, önfeláldozás, szeretet. A teljes történetet itt elolvashatja.

Charles Dickens - Karácsonyi ének

Dickens ezt a kis tanmesét 1843-ban írta. Remekmű, népszerűsége azóta is töretlen.

A szőrösszívű Scrooge úr, a "zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös", akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti.
Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát.

Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez – s "jó barát, jó gazda, jó szomszéd" válik belőle.Itt olvashatja el.

.