Pénzbírságot kapnak azok, akik szilveszterkor petárdáznak Nápolyban

MTI

2021.12.31. 22:04

Tízből hat olasz család otthon tölti a szilvesztert.

A dél-olaszországi Nápoly történetében első alkalommal fordul elő, hogy a polgármester a járványhelyzetre hivatkozva betiltotta a hagyományos petárdázást az év utolsó éjszakáján, miközben a felmérések szerint tízből hat olasz család otthon tölti a szilvesztert az utcai ünneplések elmaradása miatt.

Gaetano Manfredi polgármester közlése szerint a tiltással meg akarják akadályozni, hogy a petárdázás esetleges sérültjei tovább növeljék a kórházak terheltségét.

Nápoly egész területén tilos a petárdázás, valamint a tűzijáték és minden más pirotechnikai eszköz használata december 31-én délután négy órától január elsején éjfélig. A rendelkezést megszegőkre 25 eurótól 500 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki, ezenkívül lefoglalják a petárdákat, rakéta tűzijátékokat és más pirotechnikai eszközöket.

A dél-olaszországi város szilveszteri hagyományának szerves részét képezi az óévet búcsúztató tömeges durrogtatás, amely egy napon keresztül szabadtéri tűzijátékparkká változtatja Nápolyt. Így nehezen elképzelhető, hogy a polgármesteri rendelkezés teljesen leállíthatja a rakétázást az utcákon, tereken, balkonokon és tetőteraszokon.

Szokás szerint az év utolsó napját a hatóságok a kereskedelmi engedély nélküli pirotechnikai kellékek lefoglalásával töltik: Torinóban több mint hétszáz papírbombát találtak egy bár garázsában, ahol egy Nápoly környéki férfi forgalmazta őket.

Az egész országban elmaradnak az utcai ünneplések, szabadtéri rendezvények és koncertek, az olaszok családi összejöveteleken, házibulikon búcsúztatják az óévet. A Confcooperative kereskedelmi szövetség felmérése szerint az olaszok közel egyharmada törölte a szilveszterre korábban tervezett utazását, tíz olaszból hat otthon szilveszterezik, és öt lakásból háromban több mint tízen lesznek, annak ellenére, hogy a korlátozások értelmében ez nem megengedett.  

Az adatok szerint az év utolsó éjszakáján az ünneplésre 1,7 milliárd eurót költenek, háromszáz millióval többet, mint tavaly, de négyszáz millióval kevesebbet, mint 2019-ben. Ezt az összeget pezsgőre, proseccóra (habzóborra), lencsére és malaclábra költik.

Rómában a szilveszteri ünneplés hagyományos helyszíneit lezárják a spontán tömörülések elkerülése végett, Milánóban is elmarad a Dóm téren szokásos éjféli visszaszámlálás. Firenze polgármestere betiltotta a tűzijátékot, valamint az alkohol utcai palackos árusítását, de még szigorúbb döntést hozott Termoli első embere, aki egészen január hatodikáig elrendelte a bárok és sörözők esti hat órai zárását.

Az olasz televíziókban sugárzott zenés szilveszteri műsorok rendjét az utolsó pillanatban módosították több énekes megfertőződése miatt: mások mellett Al Bano és Gigi D'Alessio is nyilvánosságra hozta, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett. A velencei La Fenice színház viszont korlátozott számú nézővel megtartja január elsejei koncertjét, amelyen a zenekar tagjai maszkot viselnek, a fúvósokat kivéve.

A csütörtök esti adatok szerint a több mint 60 milliós országban az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 127 ezret, amely majdnem 30 ezerrel több, mint egy nappal korábban. A járványszámok ismét Lombardiában a legmagasabbak, ahol a napi esetszám megközelítette a 40 ezret. Több mint tízezer a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma, több mint ezerszázan vannak intenzív osztályon, 600 ezer az aktív betegek száma, és csaknem 3 millióan vannak karanténban. Az előrejelzések szerint a járvány tetőzése január közepén várható.

Várakozás előzi meg az államfő, Sergio Mattarella év végi üzenetét is, amely mintegy záróbeszédnek számít, minthogy az elnök hétéves mandátuma február 3-án jár le.

.