December 6. Mikulás napja - Miklós napi hiedelmek és babonák

December 6. Miklós napja

alonmedia.hu

2021.12.05. 22:40

Itt vannak a Miklós napi babonák.

December 6-a Miklós, Mikulás napja, melyhez több hagyomány is kapcsolódik.

A képzeletbeli ajándékosztó „Mikulás” elnevezés egy olyan „lény”, illetve népi mesealak elnevezése, aki a magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán, Miklós napján meglátogatja és megajándékozza a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek.

A Mikulásjárás, a Mikulás ünnep népszokása, az ablakba kitett kiscsizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulás körülbelül 1870-es évek végén kezdett elterjedni. A magyar Mikulás elnevezés egyébként a Miklós név szlovák megfelelője. 

A piros köpenyű, fehérszakállú, jóságos Mikulás népszerűsítésében az óvodáknak, iskoláknak nagy szerepe volt.

A Télapó elnevezést azonban csak az 1950-es évek óta kezdték használni, ami feltételezhetően teljesen téves összemosása a különböző kultúrkörök hagyományainak. 

A Miklós napi időjárás megmutatja a karácsonyét is

  • Ilyenkorra már leesik az első hó, ezért, szokták mondani Miklós megrázza a szakállát, ami annyit jelent szép karácsonyunk lesz.
  • Ha Miklós napján esik a hó, vége az enyheségnek.
  • Ha ezen a napon kismalacok születnek, a koca felnevelheti őket.
  • Ha december 6-án, ha fúj a szél, elpusztulnak az egerek.

Szent Miklós

Szent Miklóst már a VI. századtól, a nyugati és a keleti egyház kedvelt szentje. A pékek, gabonakereskedők, halászok, révészek, vízimolnárok, diákok, eladólányok, polgárvárosok, polgárok patrónusaként tisztelték. Szent Miklós emlékét helynevek, templomok, személy- és családnevek is őrzik.

Egy legenda szerint Miklós püspök az ablakon át aranyrögöket dobott be egy elszegényedett nemesember három lánya számára, hogy becsületesen férjhez mehessenek. Sokan úgy vélik innen ered az a szokás, hogy ezen a napon az ajándékokat az ablakba teszik.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött.

.