Hasznosnak, de veszélyesnek is tartják az emberek a digitális eszközöket

MTI

2021.12.08. 16:02

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal.

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal - olvasható az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.

Az Európai Unió közvélemény-kutató intézete szeptemberben és októberben 26 530 fő bevonásával készített felmérést mind a 27 tagállamban. Az eredményből kiderül, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége - 82 százaléka - hasznosnak tartja, hogy az EU közös európai szabályozást határozzon meg és terjesszen elő a digitális jogokról és elvekről.

A felmérésben szereplők több mint fele - 56 százaléka - aggodalmát fejezte ki a kibertámadások és a kiberbűnözés, egyebek között a személyes adatok ellopása vagy az azokkal történő visszaélés, a rosszindulatú szoftverek illetve az adathalászat veszélye miatt. Emellett 53 százalékuk fontosnak találja a gyermekek biztonságának garantálását az internethasználat során, és a válaszadók 46 százaléka aggódik amiatt, hogy személyes adatait beleegyezése nélkül vállalatok vagy közigazgatási szervek használják fel.

A kutatásból az is kiderül, hogy minden ötödik uniós állampolgár - a megkérdezettek 23 százaléka - tart a digitális környezetszennyezéstől.

Az adatok azt mutatják továbbá, hogy az állampolgárok jelentős része - 40 százaléka - nincs tisztában azzal, hogy az olyan alapjogokat, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, a jog a magánélethez, vagy a megkülönböztetésmentesség, tiszteletben kell tartani az interneten is.

A felmérés eredményei támasztékul szolgálnak az Európai Parlamentnek, az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak és az Európai Bizottságnak a digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozatra vonatkozó javaslatuk kidolgozásához.

.