Másfél milliárd eurós pályázatot írt ki az EU civil szervezeteknek

MTI

2021.12.14. 16:05

A program elindításával szeretnék felerősíteni a civil társadalom hangját, megerősíteni szerepét és rávilágítani a helyi közösségek, különösen a fiatalok, a nők és a kiszolgáltatott emberek gondjaira a szóban forgó térségben.

Az Európai Unió 1,5 milliárd eurós (mintegy 540 milliárd forintos) programot indít az unión kívüli civil társadalmi szervezetek támogatására - közölte az Európai Bizottság kedden.

A bizottsági közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: a program elindításával szeretnék felerősíteni a civil társadalom hangját, megerősíteni szerepét és rávilágítani a helyi közösségek, különösen a fiatalok, a nők és a kiszolgáltatott emberek gondjaira a szóban forgó térségben.

Kiemelte, a civil társadalmi szervezetek egyedülálló partnerek a helyi lakosság elérésében, megerősítésében, képviseletében és védelmében. "A civilek a változás motorjai az egyenlőségért és az igazságosságért folytatott küzdelem frontvonalán" - tette hozzá.

A közleményben kiemelték továbbá: a civil szervezetek létfontosságúak az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia és a stabilitás biztosításához. Segítenek emellett olyan külső uniós programok kidolgozásában és végrehajtásában, amelyek csökkentik az egyenlőtlenséget, és teljesítik a 2030-ig szóló, emberi jogokat is érintő uniós menetrend központi kötelezettségvállalásait.

Az uniós program célzott támogatást nyújt az EU-n kívül tevékenykedő civil szervezeteknek, növeli részvételüket a szakpolitikai párbeszédben, és hozzájárul a munkájuk számára kedvező környezet kialakításához - tette hozzá az Európai Bizottság.

.