Az európaiak 12 százalékának van tetoválása

MTI

2022.01.04. 16:10

Közben szigorították a tetoválófestékekre vonatkozó szabályozást.

Az Európai Unió szigorította a tetoválófestékekre vonatkozó szabályozást, valamint korlátozást léptetett érvénybe a tartós sminkekhez készült festékkeverékekben található veszélyes vegyi anyagokra vonatkozóan - közölte az Európai Bizottság (EB) kedden.

A keddtől érvényes szabályozás mintegy négyezer rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (szaporodási képességeket károsító) anyagra, a kozmetikumokban már tiltott vegyszerekre, bőr- és szemirritáló anyagokra, fémtartalmú szerekre, aromás aminokra és egyes pigmentekre vonatkozik. A Pigment Blue 15 és a Pigment Green 7 nevű festékek tilalma 2023. január 4-től válik hatályossá - közölték.

Az uniós bizottsági közlemény szerint noha egyes tagállamok már rendelkeznek nemzeti jogszabályokkal a tetoválófestékekben található veszélyes vegyi anyagok korlátozására, az új uniós szintű szabályok azt biztosítják, hogy az Európai Unióban mindenki azonos védelemben részesüljön, függetlenül attól, hogy melyik országban készíttet tetoválást, és a tintát az EU-ban, vagy azon kívül gyártották-e.

A keddtől tiltott anyagok mindegyikének van biztonságos megfelelője - közölte az EB.

A bizottsági közlemény szerint az európaiak 12 százaléka tetovált.

.