Újévi ételek: Hagyományos szerencsét hozó étel, a lencse - Lencsefőzelék recepttel

Újév

alon.hu

2022.01.01. 04:37

Van, ahol újévkor a zöld leveles zöldségekre, máshol a heringre esküsznek. Magyarországon a lencsének van hagyománya.

Szinte minden országnak megvannak a hagyományos újévi ételei. Hazánkban vannak olyan ételek, amelyekről úgy gondolják, hogy szerencsétlenséget hoznak, ilyen például a baromfi, mert „elkaparhatják a szerencsét”. Ugyanakkor "szerencsésnek" tekintik a sertést, így annak fogyasztása ajánlott szilveszter napján és újévkor. Továbbá hazánkban, a lencse is szerencsét hozó ételnek számít, mert úgy gondolják sok pénzt hozhat az újesztendőben.

Ezek az évszázadok óta velünk élő szokások, természetesen csak népi hagyományok.

Újévkor az amerikaiak például zöld leveles zöldségeket esznek, amelyek papírpénzre emlékeztetnek, a skandináv országok a heringre esküsznek, mert a heringek ezüstpénzre emlékeztetnek. Hollandiában az emberek kerek fánkot esznek, míg Pakisztánban a rizs, a szerencsét hozó újévi étel.

Magyarországon a sok apró szemből álló ételek, mint, például a bab, a lencse vagy a rizs, tekinthető szerencsét hozó ételnek, de valójában az olaszok is lencsét fogyasztanak az év első napján. A lencsét, azért gondolják szerencsét hozó ételnek, mert az alakja kis pénzérmének tűnik, ugyanakkor főzés közben megnő a térfogata.

Most egy klasszikus lencsefőzelék receptettel segítünk az újévi készülődésben.

Szerencsét hozó

Hagyományos lencsefőzelék recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál piros paprika
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kk. mustár
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 2 dl tejföl

Lencsefőzelék elkészítése:

A lencsét többször mossuk meg és egy éjszakára áztassuk be hideg vízbe. Másnap a hagymát vágjuk apróra és az olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a lencsét. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, sőt a víz kétujjnyival fölé érjen.

Tegyük bele a babérlevelet, a köményt, a zúzott fokhagymát és a sót. Nagyon lassú tűzön főzzük puhára. Fele időnél adjuk hozzá a mustárt, majd főzzük tovább. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük majd öntsük vissza az alaphoz. Így nem lesz olyan sűrű, mint az iskolai menzákon.

Azonban, ha nagyon hígnak találnánk, habarással sűríthetjük. (1-2 evőkanál lisztet hideg vízzel csomómentesre keverjük el és szűrjük bele a főzelékbe). Ekkor már csak 1 percig forraljuk. Végül adjuk hozzá a tejfölt is.

A lencsét tálalhatjuk pörkölttel, virslivel, de önmagában is finom.

.