Egy ember meghalt és sokan maradtak áram nélkül Lengyelországban

MTI

2022.02.17. 11:55

A Tátrában is hóvihar tombol.

A viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban - olvasható a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján. A tűzoltóság közlése szerint az ítéletidőnek egy halálos áldozata is van.

Az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

Szerda éjféltől csütörtök reggel 6 óráig a tűzoltóságot országszerte több mint 1400 alkalommal riasztották, a leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, több esetben megrongált háztetőket is biztosítottak.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő személygépkocsira, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítette - közölte a helyi tűzoltóság a PAP hírügynökséggel.

Erős szél fúj a Tátrában is, a helyi hatóságok hóviharról számoltak be. A hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokú skálán.

A LOT lengyel állami légitársaság szóvivője, Krzysztof Moczulski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nyugat-lengyelországi Bydgoszczból és a dél-lengyelországi Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányították át. A Liszt Ferenc repülőtéren a LOT gépei feltöltötték az üzemanyag-tartalékaikat, és mivel közben javultak a varsói időjárási viszonyok, elindultak a lengyel fővárosba.

.