Ma van a biztonságos internet napja, kampány is indult

alon

2022.02.08. 11:02

Több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is.

Február második keddje - A biztonságos internet napja

Ma, a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A biztonságos internet napjának - Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra és egyéb illegális és káros tartalmakra. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden, a biztonságosabb internet napján kampányt indított, amely a képek megosztásának veszélyeire hívja fel elsősorban a fiatalok figyelmét.

"A kampány üzenete megerősíti a fiatalokat abban, hogy joguk van nemet mondani, nem kötelesek senkinek magukról felvételt küldeni, még érzelmi manipuláció hatására sem" - emelték ki.

A felhívás a "red flag" vagyis a vörös zászló kifejezést használja az erőszakos és manipulatív viselkedés jelzőjeként, amit észlelniük kell a gyerekeknek ahhoz, hogy merjenek nemet mondani, és egy ilyen szituációban ne váljanak áldozattá.

Közölték azt is, a "Ha úgy érzed, valami nem oké, igazad van" című 30 másodperces videó elsősorban a gyerekek és fiatalok által használt népszerű közösségi médiafelületeken lesz látható (YouTube, Instagram, TikTok) a biztonságosabb internet napját követő héten.

.