Ritkábban költöznek az amerikaiak

MTI

2022.02.27. 18:57

A babyboomerek és az X-generáció tagjai fiatal felnőtt korukban nagyon mobilisek voltak.

Az amerikaiak manapság ritkábban költöznek, mint az 1960-as években. A csökkenő tendenciáról a houstoni Rice Egyetem új kutatása számolt be.

Az Életkor, időszak és kohorszhatások, amelyek hozzájárulnak a nagy amerikai migráció lassulásához című tanulmány, melynek szerzője Robert Bozick, a Rice Egyetem tudósa, a Demographic Research című folyóirat legújabb számában jelent meg.

A tanulmányban az 1964 és 2019 közötti népességi adatok elemzésével Bozick megállapította, hogy a vizsgált időszakban az évente költözők aránya 20,3 százalékról 9,8 százalékra csökkent - idézte a phys.org tudományos ismeretterjesztő portálon megjelent cikk.

Bozick szerint az 1900-as évek közepén és végén tapasztalt erőteljesebb migráció az oktatási és munkalehetőségek bővülésének volt köszönhető. A lehetőségekkel a 60-as és 70-es években a babyboomer generáció jelentős része élt. Minden utánuk következő nemzedékkel azonban lassult az országon belüli elvándorlás.

"A babyboomerek és az X-generáció tagjai fiatal felnőtt korukban, amikor leggyakrabban költöznek az emberek, nagyon mobilisak voltak" - magyarázta Bozick. "Az utánuk érkező millenniumi és Z-generáció viszont már sokkal kevésbé volt mobil. Miután ez a két nemzedék belépett a fiatal felnőtt korba, immobilitásuk miatt Amerikában visszaestek az általános belső migrációs arányok" - hangsúlyozta.

Bozick elmondta, hogy a tanulmányban használt adatokat a pandémia előtt gyűjtötték. Hozzáfűzte: nagyon kíváncsi rá, hogy a világjárvány hatással volt-e és milyen módon az országon belüli vándorlásra.

.