Számos termék és szolgáltatás áfáját csökkentik Horvátországban

MTI

2022.03.26. 09:59

A gáz áfáját is csökkentik.

A horvát parlament pénteken megszavazta az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését, amely április 1-jétől több termékcsoport esetében lép hatályba - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A képviselők egyhangúlag fogadták el a kormány javaslatát, amellyel a kabinet az áremelkedési hullámot akarja megállítani, különös tekintettel az energiahordozók drágulására.

Becslések szerint az adócsökkentések következményeként 2,1 milliárd kunával (103,9 milliárd forint) kevesebb folyik majd be az államkasszába.

A jogszabály tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját, de idén április 1-jétől 2023. március 31-ig átmenetileg 5 százalékos lesz a gáz áfája.

Az élelmiszerek közül 13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír és a gyermekélelmiszerek áfáját.
A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is.

A női intim termékek (betét, tampon) adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökkentik.

.