Huawei: rekordnyereséget ért el forgalma visszaesése ellenére

MTI/alon.hu

2022.03.28. 18:57

Rekordnyereséget ért el a Huawei 2021-ben forgalma visszaesése ellenére.

Rekordnyereséget ért el a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat 2021-ben, annak ellenére, hogy forgalma visszaesett - mondta el Meng Van-csou, a vállalat pénzügyi igazgatója hétfőn a dél-kínai Sencsenben, a Huawei videolinken keresztül az interneten is közvetített éves mérlegbeszámolóján.

A Huawei forgalma tavaly 28,6 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, 636,81 milliárd jüant (99,99 milliárd dollár) elérve. Az eredmény megfelelt a vállalat decemberben közölt előrejelzésének. A sencseni székhelyű óriásvállalat 2020-ban még 3,8 százalékkal növelte a forgalmát a megelőző évhez képest.

A vállalat nettó nyeresége tavaly éves összevetésben 75,9 százalékkal 113,71 milliárd jüanra (17,8 milliárd dollár) nőtt, ami az eddig elért legmagasabb éves nettó nyereség a vállalat történetében. 2020-ban a Huawei az amerikai szankciók, valamint a koronavírus-járvány együttes hatására 3,2 százalékos profitnövekedést tudott csak elérni, jóllehet a 2020-as 64,6 milliárd jüan (10,14 milliárd dollár) nettó nyereség szintén rekordmagasnak számított.

Az értékesítési árbevétel Kínában éves bázison 30,9 százalékkal 413,3 milliárd jüanra (64,90 milliárd dollár) csökkent. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben - Kína nélkül - az értékesítési árbevétel 16,7 százalékkal, az európai és a közel-keleti térségben 27,3 százalékkal, az amerikai térségben pedig 26,3 százalékkal zsugorodott.

A Huawei-t 2019-ben a Donald Trump akkori amerikai elnök vezette kormányzat feketelistára helyezte nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva, ellehetetlenítve a kínai cég számára a készülékeihez használt, amerikai fejlesztésű technológiákra épülő alkatrészek és szoftverek beszerzését. A Huawei tagadja az amerikai vádakat. A szankciók okozta nehézségek miatt a Huawei 2020 novemberében eladta Honor okostelefon üzletágát.

Meng Van-csout, a vállalat alapítójának, Zsen Cseng-fejnek a lányát tavaly szeptemberben engedték el a kanadai hatóságok, miután közel három évet töltött házi őrizetben. Menget 2018 decemberében vették őrizetbe Kanadában a Huawei Iránnal folytatott üzleti tevékenységét illető vádak kapcsán.

Röviddel Meng elfogását követően a kínai hatóságok két kanadai állampolgárt vettek őrizetbe, akiket azután bocsátottak szabadon, hogy Meng hazatérhetett Kínába. A Huawei pénzügyi igazgatója az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás értelmében felelősséget vállalt azért, hogy helytelenül mutatta be a tényeket a Huawei Iránnal folytatott üzleti tevékenységét illetően.

.