Március 28-án Oscar-gála - Az idén a közönség is szavazhatott kedvenc filmjére

Oscar-díj

MTI

2022.03.27. 20:17

Itt vannak az idei Oscar-jelöltek.

A filmrajongók a Twitteren szavazhattak az év kedvenc filmjére, és a vasárnapi Oscar-díjkiosztó ceremónián ezt a közönségdíjat is átadják - emlékeztetett Will Packer, az idei Oscar-gála tévéközvetítésének producere.

Packer szerint a rajongói díjjal a fiatalabb közönség érdeklődését akarták felkelteni, emellett úgy gondolják, segíthet a közösségépítésben és befogadóbbá is teszi a belterjesnek tűnő Oscar-gálát, amelynek díjairól a tízezer fős filmakadémiai tagság szavazata dönt - idézte a producert a Variety.com.

Az év legnépszerűbb filmjéről való szavazás ötlete már 2018-ban is felmerült, akkor azonban végül elvetették. A rajongók kedvence (Fan Favourite) díjára most márciusban lehetett szavazni a mikroblogportálon. Bár a twitterezők által kiválasztott film nem kap Oscart, a rajongók kifejezhették véleményüket a 2021-es év legjobb filmjeiről, és szavazataikkal népszerű, de Oscarra nem jelölt produkcióknak is utat nyithattak a gálára.

A tévés közvetítést érintő változtatások között szerepel az a sokak által vitatott döntés is, hogy nyolc díjkategória, köztük a hang, a vágás, az eredeti filmzene és a látványtervezés Oscar-szobrát az élő adás megkezdése előtt adják át, és csak a győztesek beszédeinek részleteit vágják be a műsorba.

"A televíziós műsor egy órával később kezdődik, de minden díjazott, és minden jelölt megkapja a maga pillanatát a műsorban" - hangsúlyozta Packer.

"Mozi szerelmesei egyesüljetek" - ezt a mottót választotta a 94. Oscar-díjkiosztó témájául a műsort késztő kreatív csapat. Packer szerint a filmek kötik össze a globális közöséget, inspirálnak és tettekre késztetnek.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjátadó ceremóniája idén visszatér a Dolby Színházba, miután tavaly a világjárvány miatt a Los Angeles-i Union Pályaudvar épületében rendezték meg.

A tavalyi közvetítés, amelynek nézettsége negatív rekordot állított be, abban is eltért a hagyományoktól, hogy a legjobb színész díjának átadásával zárult. A díjat Anthony Hopkinsnek ítélték oda Az apa című filmben nyújtott alakításáért.

A vasárnapi adásban azonban ezúttal megint a legjobb film Oscar-szobrát nyújtják át utoljára. A díjra A kutya karmai közt, a Belfast, a CODA, a Ne nézz fel!, a Vezess helyettem, a Dűne, a Richard király, a Licorice Pizza, a Rémálmok sikátora és a West Side Story című filmeket jelölték.

Itt vannak az idei Oscar-jelöltek.

.