Újabb sztrájk lesz a német repülőtereken kedden

MTI

2022.03.21. 23:04

Az elmúlt héten, a figyelmeztető sztrájk hétfőn kezdődött és hét nemzetközi repülőtér forgalmát akadályozta.

Keddre ismét egész napos figyelmeztető sztrájkba hívta nyolc németországi repülőtér biztonsági személyzetét a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi szakszervezeti szövetség.

A Verdi közleménye szerint kedden nulla órától 22 óráig sztrájkolnak Frankfurtban - az ország legforgalmasabb légi közlekedési csomópontján -, valamint a főváros, Berlin nemzetközi repülőterén és a brémai, a düsseldorfi, a hamburgi, a hannoveri, a Köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren.

A frankfurti repülőtér üzemeltetője (Fraport) közölte, hogy a biztonsági személyzet előző, március 15-i munkabeszüntetése után ismét nem tudják biztosítani az induló járatok utasainak, hogy bejussanak az utasterminálba és elérjék a gépüket, ezért azt tanácsolják nekik, hogy inkább ne is keressék fel a repülőteret. Járat-kimaradásokra és késésekre számít a többi repülőtér üzemeltetője is.

A Verdi a repülésbiztonsági vállalatok szövetségére (BDLS) igyekszik nyomást gyakorolni a terület nagyjából 25 ezer munkavállalójának képviseletében kezdett bértárgyalás csütörtökre tervezett ötödik fordulója elé időzített figyelmeztető sztrájkkal. A szakszervezeti szövetség a többi között legalább egy eurós órabéremelést követel, és azt is, hogy a poggyász és a személyzet ellenőrzését végző alkalmazottak fizetését igazítsák az utasellenőrzéssel foglalkozó kollégák fizetéséhez.

A BDLS eddig nem engedett a követeléseknek. A Verdi hétfői közleménye szerint "a munkáltatóknak továbbra sem sikerült tárgyalásra méltó ajánlatot tenni, amely figyelembe veszi az árak alakulását, és biztosítja, hogy vonzó maradjon a biztonsági terület a képzett szakembereknek a légi közlekedési ágazatban".

.