A csirkemelleket sózzuk, őrölt borssal ízesítjük, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd 10 percig 180 fokos sütőben süssük készre.
Közben a tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük ki.
A gombából készítsük el a mártást. Az apróra vágott hagymát vajon fonnyasszuk meg, tegyük rá a felkockázott paradicsomot majd a felszeletelt gombát.
Fűszerezzük borssal, szórjuk meg bazsalikommal és kakukkfűvel, majd engedjük fel a tejszínnel, (itt tehetünk bele egy kis rosét) utána sózzuk és tegyük bele a petrezselyemzöldet.
A mártásba forgassuk bele a kifőtt tésztát. Halmozzuk egy nagy tál közepére.
A csirkemelleket vékonyan szeljük fel és tegyük a gombamártásos tésztás tál szélére.
Sütőben sütött hal (lazac, pisztrángfilé vagy hekkfilé)
Sütőben sütött lazacfilé
Ezt a sütőben sütött hal készülhet hekkfiléből, pisztrángfiléből; azonban ha lazacból sütjük, akkor lesz igazán ünnepi fogás.
Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet lazac
só, bors
néhány gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
fűszervaj
1 citrom leve
Elkészítés:
A halfiléket készítsük elő: mossuk meg, töröljük szárazra, majd facsarjunk rá citromlevet. Az olajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd ezzel kenjük be a halszeletek mindkét oldalát.
Negyed órán át, hűvös helyen pihentessük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyünk egy nagy hőálló kerámiaedényt vagy hőálló tálat. Fűszervajjal vagy sima vajjal, esetleg olívaolajjal kenjük ki.
Helyezzük bele a fűszeres lazacszeleteket, úgy, hogy ne érjenek egymásra.
Tegyük be az előmelegített sütőbe és a halszeletek vastagságától függően 15-20 perc alatt süssük készre.
Majonézes kukoricával, burgonyapürével vagy zöldkörettel tálaljuk.
Mézes-mustáros csirke
Mézes-mustáros csirke
Hozzávalók – 4 személyre
4 db csirkemellfilé
5 ek.dijoni mustár
3 ek. méz
2 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
só, bors
A csirke mellé tehetünk burgonyát, paprikát, hagymát és cukkini karikákat is. Attól függően mennyi, fér a tepsibe.
Elkészítés:
A mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat keverjük össze. A csirkemellfiléket mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt követően ebben a mézes-mustáros szószban forgassuk meg a csirkéket. Hagyjuk állni 1 órát, majd tegyük be a sütőbe. 180 fokon, alufólia alatt kezdjük el sütni, kb. 20 percig. 20 perc után a fóliát távolítsuk el, folytassuk a csirke sütését ugyanezen a hőfokon. Többször locsoljuk meg a szaftjával. Amikor, már úgy látjuk, hogy megsült. Kapcsoljuk alsó-felső sütésre a sütőt és pirítsuk így kb. 10 percig.
Tálalhatjuk salátával, rizzsel, bulgurral de kölessel is.