Mi legyen húsvétkor a menü? – Három nagyon finom, klasszikus ebédet ajánlunk húsvétvasárnapra

Húsvéti receptek

alonmedia.hu

2022.04.12. 20:37

Három egyszerű, de különleges és egyáltalán nem bonyolult recept az ünnepekre.

Az ünnepek előtt sokakban felmerül a kérdés: milyen finomsággal lepje meg a családot? Íme, néhány menü ötlet az ünnepi asztalra.

Csirkemell, gombás széles metélttel

Mi legyen húsvétkor a menü? – Három nagyon finom, klasszikus ebédet ajánlunk húsvétvasárnapra
Csirkemell, gombás széles metélttel

Hozzávalók:

  • 4 db 20-25 dkg-os csirkemellfilé
  • 20 dkg gomba
  • 30 dkg szélesmetélt (személyenként szárazon 7-10 dkg)
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl száraz rosé bor
  • 3 dkg vaj
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • 1-2 db paradicsom
  • petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • A csirkemelleket sózzuk, őrölt borssal ízesítjük, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd 10 percig 180 fokos sütőben süssük készre.
  • Közben a tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük ki.
  • A gombából készítsük el a mártást. Az apróra vágott hagymát vajon fonnyasszuk meg, tegyük rá a felkockázott paradicsomot majd a felszeletelt gombát.
  • Fűszerezzük borssal, szórjuk meg bazsalikommal és kakukkfűvel, majd engedjük fel a tejszínnel, (itt tehetünk bele egy kis rosét) utána sózzuk és tegyük bele a petrezselyemzöldet.
  • A mártásba forgassuk bele a kifőtt tésztát. Halmozzuk egy nagy tál közepére.
  • A csirkemelleket vékonyan szeljük fel és tegyük a gombamártásos tésztás tál szélére.

 

Sütőben sütött hal (lazac, pisztrángfilé vagy hekkfilé)

Sütőben sütött lazacfilé
Sütőben sütött lazacfilé

Ezt a sütőben sütött hal készülhet hekkfiléből, pisztrángfiléből; azonban ha lazacból sütjük, akkor lesz igazán ünnepi fogás.

Hozzávalók:

  • Személyenként 2 szelet lazac
  • só, bors
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • fűszervaj
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • A halfiléket készítsük elő: mossuk meg, töröljük szárazra, majd facsarjunk rá citromlevet. Az olajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd ezzel kenjük be a halszeletek mindkét oldalát.
  • Negyed órán át, hűvös helyen pihentessük.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Vegyünk egy nagy hőálló kerámiaedényt vagy hőálló tálat. Fűszervajjal vagy sima vajjal, esetleg olívaolajjal kenjük ki.
  • Helyezzük bele a fűszeres lazacszeleteket, úgy, hogy ne érjenek egymásra.
  • Tegyük be az előmelegített sütőbe és a halszeletek vastagságától függően 15-20 perc alatt süssük készre.
  • Majonézes kukoricával, burgonyapürével vagy zöldkörettel tálaljuk.

 

Mézes-mustáros csirke 

Mézes-mustáros csirke
Mézes-mustáros csirke

Hozzávalók – 4 személyre

  • 4 db csirkemellfilé
  • 5 ek.dijoni mustár
  • 3 ek. méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A csirke mellé tehetünk burgonyát, paprikát, hagymát és cukkini karikákat is. Attól függően mennyi, fér a tepsibe. 

Elkészítés:

A mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat keverjük össze. A csirkemellfiléket mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt követően ebben a mézes-mustáros szószban forgassuk meg a csirkéket. Hagyjuk állni 1 órát, majd tegyük be a sütőbe. 180 fokon, alufólia alatt kezdjük el sütni, kb. 20 percig. 20 perc után a fóliát távolítsuk el, folytassuk a csirke sütését ugyanezen a hőfokon. Többször locsoljuk meg a szaftjával. Amikor, már úgy látjuk, hogy megsült. Kapcsoljuk alsó-felső sütésre a sütőt és pirítsuk így kb. 10 percig.

Tálalhatjuk salátával, rizzsel, bulgurral de kölessel is.

.