Több, mint 160 ezer magyar kért letelepedési engedélyt év végéig a briteknél

MTI

2022.04.14. 19:54

Átlépte a 6,5 milliót az EU-állampolgárok által kért tartós letelepedési engedélyek száma is.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az idei első negyedév végére átlépte a 6,5 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait egyelőre a tavalyi év végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által december 31-ig benyújtott kérvények száma meghaladta a 160 ezret.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai részéről március 31-ig 6 546 200 letelepedési kérvény érkezett, és e folyamodványok közül több mint 494 ezret a 2021. június 30-i határidő után nyújtottak be.

Március utolsó napjáig a folyamodványok közül 6 271 200-at bíráltak el; 827 200-at a tavaly júniusi határidő letelte óta.

A március 31-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 51 százalékában a kérelmezők végleges - vagyis határidő nélküli -, az esetek 41 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak.

Az utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

A csütörtöki tájékoztatás szerint a brit belügyminisztérium a március végéig elbírált folyamodványok 4 százalékát utasította el.

A kérvények 2 százalékát a beterjesztők visszavonták, további 2 százalék valamilyen okból érvénytelen volt.

Azt az adatsort, amely a kérelmezők állampolgárságát is feltünteti, 2021 végéig tartalmazza a brit belügyminisztérium statisztikája.

Ennek alapján 2021. december 31-ig 161 600 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

A lista élén a románok álltak 1 184 370 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követték, akik közül 1 137 570-en kértek nagy-britanniai letelepedett státust december végéig.

.