Ezért nem találkozunk kínai turistákkal mostanság

MTI

2022.05.12. 21:57

Csak nagyon indokolt esetekben hagyhatják el Kínát a lakosok.

Szigorúan korlátozzák a kínai állampolgárok kiutazását Kínából a koronavírus-járványra hivatkozva, csupán kivételes, indokolt esetben lehetővé téve számukra az ország szárazföldi részének elhagyását - derült ki a kínai bevándorlási hivatal egyik közleményéből, amely a WeChat közösségi médiában jelent meg csütörtökön.

A közlemény, amely egy keddi tanácskozás eredményeit ismerteti, a határok és belépőpontok szigorú ellenőrzésének és járványügyi védelmének hatékony biztosítását írja elő a hatóságok számára. A dokumentum továbbá a be- és kiutazásra vonatkozó szabályok betartatására, a kínai állampolgárok "nem létfontosságú" kiutazásainak szigorú korlátozására, valamint a kiutazási kérelmek alapos vizsgálatára és szigorú feltételek alapján történő jóváhagyására szólít fel.

Kína 2020 márciusa óta korlátozza a külföldiek beutazását az országba, és az elmúlt két évben kínai állampolgároknak is csak különösen indokolt esetben - a többi közt például tanulmányi célból - adott ki a kiutazáshoz szükséges engedélyeket. Új útlevelek igénylésére is csak különös indokkal volt lehetőségük a kínaiaknak.

A csütörtöki közlemény nem teszi világossá, hogy az újabb "szigorú korlátozás" mennyiben tér el a korábban alkalmazott szabályozástól.

Az utazási engedélyek beszerzése mellett a Kínába és onnan tervezett nemzetközi utakat az elmúlt két évben az is rendkívül megnehezítette, hogy a nemzetközi repülőjáratok számát jelentősen csökkentették. A járatritkítás hatására pedig a repülőjegyárak az egekbe szöktek.

.