Ezért is fontos magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasztani

MTI

2022.05.24. 15:58

Immunrendszerünkre is jótékonyan hat.

Kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket.

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is.     

Az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.

A rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések - mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség - megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.

Rostban gazdag élelmiszerek

Rostban gazdag például a müzli, a zab, a zabkorpa, búza, a lenmag. Ez utóbbi különösen akkor, ha őrölt.
A gyümölcsök közül különösen magas a rosttartalmúak, az áfonya, az alma, az ananász, a málna, az eper, a barack, a szőlő, a kivi, a narancs, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a mangó, a cseresznye, a szeder, a szilva. A szilva aszalt formában is.
A zöldségek közül pedig magas rosttartalmú a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a fejes saláta, a cékla, a paradicsom, a póréhagyma, a spenót. A savanyú káposzta szintén immunerősítő, mely nem csak magas a rosttartamú, de kiváló C-vitamin forrás is.

Természetesen a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról is gondoskodni kell.

.