Hirdetés

Óriási a káosz - Egyidejű vasúti és metrósztrájk Nagy-Britanniában
alonmedia.hu

Óriási a káosz - Egyidejű vasúti és metrósztrájk Nagy-Britanniában

MTI

2022.06.21. 12:03

50 000-en sztrájkolnak egyszerre Nagy-Britanniában.

Hirdetés

Több mint harminc éve először egyidejű metró- és vasúti sztrájk kezdődött kedden Nagy-Britanniában. Országszerte csaknem leállt a vasúti közlekedés, és a londoni metróhálózat alkalmazottainak sztrájkja miatt a brit főváros tömegközlekedése is komoly fennakadásokkal működik.

A kedd délelőtti adatok szerint a londoni metró tízezer, az országos vasúti vállalatok 40 ezer alkalmazottja csatlakozott a sztrájkhoz.

A munkabeszüntetést a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte, miután a munkáltatókkal hétfő este megtartott utolsó tárgyalás is eredménytelenül végződött.

Az RMT legalább 7 százalékos béremelést követel a tömegközlekedési dolgozóknak, arra hivatkozva, hogy még ez is csak részben fedezné az idei évre várható inflációt. A szakszervezet tiltakozik a brit kormány által a londoni tömegközlekedési vállalat (Transport for London, TfL) költségvetésében követelt több százmillió fontos megtakarítás ellen is, mivel az RMT szerint ez tömeges elbocsátásokhoz vezet.

A tervek szerint a keddi országos vasutassztrájk után csütörtökön és szombaton ismét sztrájkba lépnek a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős cég, a Network Rail, valamint tizenhárom vasúti vállalat munkavállalói Angliában, Walesben és Skóciában.

A Network Rail becslése szerint a sztrájkoktól nem érintett köztes napokon is legfeljebb a vasúti menetrendben szereplő járatoknak a hatvan százaléka közlekedik majd.

Az országos vasúti és a londoni metróközlekedés nem állt le teljesen, de a TfL kedd délelőtti adatai szerint a sztrájk a 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni metróhálózat mindegyik vonalát érinti, és a részlegesen működő vonalakon is alig néhány szerelvény közlekedik.

Hasonló a helyzet a Network Rail keddi adatai szerint az országos vasúthálózaton.

A nagy londoni pályaudvarokról a fővonalakon elindult néhány vonat, de például Skóciában a hálózat 90 százalékán leállt a forgalom.

A sztrájk érinti a londoni városi vasúti hálózatot (London Overground) és a brit uralkodóról elnevezett, II. Erzsébet királynő által alig néhány hete személyesen felavatott új fővárosi gyorsvasúti vonal, az Elizabeth Line forgalmát is.

Legutóbb 1989-ben volt példa Nagy-Britanniában egyidejű országos vasúti és londoni metrósztrájkra.

A Transport for London arra hívta fel az utasok figyelmét, hogy a keddi londoni metrósztrájk után a forgalom szerdán is csak a délelőtti órákban állhat helyre, és még akkor is késések várhatók.

A sztrájk más ágazatokat is sújt: a brit vendéglátószektor legnagyobb érdekvédelmi szervezetének (UK Hospitality) vezérigazgatója, Kate Nicholls a BBC brit közszolgálati rádió keddi hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette, hogy a koronavírus-járvány sokkjából éppen talpra állni próbáló brit éttermeket, pubokat és egyéb vendéglátóhelyeket várhatóan 500 millió font (233 milliárd forint) veszteség éri a sztrájkok miatt.

.