Horvátország bevezeti az eurót, már itt is az újabb felminősítés

MTI

2022.07.16. 10:06

Egyszerre két fokozattal a befektetési ajánlású sávba emelte Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló államadósságának osztályzatát a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy az Európai Unió gazdasági és pénzügyi szakminisztereinek tanácsa (ECOFIN) a héten elfogadta a horvát eurócsatlakozáshoz szükséges jogszabályokat, és ezzel véglegessé vált, hogy Horvátország jövő januárban belép az euróövezetbe.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba1" szintről "Baa2"-re javította a horvát szuverén adósságkötelezettségek besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

A hitelminősítő a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a vátakozását, hogy az euró bevezetésének jelentős pozitív hatásai lesznek Horvátország adósprofiljára.

E hatások közül is a leginkább figyelemreméltó az, hogy az euróövezeti csatlakozás a horvát államadósság devizában denominált hányadát a 70 százalék feletti jelenlegi arányról csaknem zéróra csökkenti, hiszen a horvát szuverén devizaadósság-hányad szinte teljes egészében euróban áll fenn.

Az elemzés szerint ennek igen kedvező hatása lesz a Moody's által a horvát kormány költségvetési erősségéről kialakított megítélésre, mivel a devizaadósság-hányad eltűnése értelemszerűen megszünteti azt a kockázatot, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított horvát államadósság-ráta helyi valutában mért értéke hirtelen és potenciálisan jelentős mértékben megugrik a helyi valuta euróárfolyamának leértékelődése esetén.

A Moody's elemzése hangsúlyozza azt is, hogy az euró bevezetése a horvát bankszektor devizakockázatait is csökkenti, és szintén pozitív hatást gyakorol a hitelminősítő által a horvát kormány likviditási és külső sérülékenységi kockázatairól alkotott megítélésre.

Az euróövezet tagjaként Horvátország egy esetleges jövőbeni válsághelyzetben számíthat az eurójegybank (EKB) potenciális támogatási programjaira, köztük a jegybanki eszközvásárlásokra.

Mindemellett Horvátország belépése az Európai Stabilitási Mechanizmusba (ESM) szintén erősíti a horvát kormány képességét önmaga finanszírozására válsághelyzet esetén - áll a Moody's elemzésében.

Horvátország államadós-osztályzatát a héten mindhárom globális hitelminősítő javította a horvát euróövezeti csatlakozás véglegesítése nyomán.

A S&P Global Ratings csütörtökön jelentette be, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról "BBB plusz/A2"-re minősítette fel a hosszú és rövid futamidejű horvát államadósság-kötelezettségek osztályzatát.

Az S&P Global Ratings egyidejűleg "BBB plusz"-ról a lehetséges legjobb, "AAA" szintre emelte Horvátország átutalási és konvertibilitási (T&C) minősítését. Az új T&C-minősítés azt jelzi, hogy a cég szerint az euróövezeti csatlakozás nyomán megszűnnek a horvát devizakockázatok.

A Fitch Ratings szerdán az addigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította Horvátország hosszú futamidejű szuverén devizaadós-kötelezettségeinek besorolását, szintén azzal indokolva a lépést, hogy Horvátország az ECOFIN döntése nyomán 2023-ban csatlakozhat az euróövezethez.

A Fitch indoklásában is kiemelt helyen szerepelt, hogy  az euró meghonosításával Horvátországnak tartalékvaluta-státusban lévő fizetőeszköze lesz.

A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy Horvátország belépése az euróövezetbe csökkenti a tranzakciós költségeket, emellett korlátozza a háztartások és a vállalati szektor pénzügyi mérlegét terhelő árfolyamkockázatokat.

.