Idén is keresik az év digitális falvait

MTI

2022.07.26. 20:10

A Digitális Falu Program részeként a pályázatot immáron második alkalommal írják ki, annak érdekében, hogy az ötleteket, más lakóközösségek, falvak is akár saját maguk igénye szerint hasznosíthassák.

Az Év Digitális Faluja címre ismét négy kategóriában pályázhatnak az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, ötezer főnél kisebb lélekszámú települések a mai naptól egészen szeptember 9-ig - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a díj okos módszerek és technológiák alkalmazására, a bevált jó gyakorlatok megosztására ösztönöz a vidéki közösségek megerősítése, a helyi életminőség javítása érdekében. A falvak a többi között megújuló energiaforrások, például napelem használatával vagy innovatív ipari parkok létesítésével érdemelhetik ki az elismerést.

Közölték: Az Év Digitális Faluja kezdeményezés célja, hogy a kistelepülések egyre inkább képesek legyenek megvalósítani és bemutatni a digitális fejlesztéseket, adottságaikra építve kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A díj elősegíti és bátorítja a falvak közötti együttműködések kialakulását, a térségi szintű fejlesztések elterjedését. A vezetőket, döntéshozókat az okos megközelítések használatára ösztönzi, hogy a magyar vidék kincsei otthonosabb helyekké és akár innovációs központokká váljanak.

A díj a pályázó településen bevezetett és alkalmazott okos város, okos falu módszerek és technológiák alapján nyerhető el négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma. Iránymutatásul a Digitális Falu Program honlapján megtalálható példatár szolgálhat, amelyben egyebek mellett okos közösségi terek, utcabútorok, zebra, fenntartható zöldhulladék kezelési megoldások vagy a digitális turizmus eszközei (virtuális séták, applikációval rendelkező tanösvények) szerepelnek. A honlapon érhető el a részletes pályázati kiírás, és itt lehet jelentkezni is - írták.

Solymár Károly Balázs, a TIM technológiáért felelős helyettes államtitkára a közleményben elmondta: napjainkban különös figyelmet kapnak a lakosság kényelmét, egészségét, biztonságát célzó megoldások és szolgáltatások. A magyar kormány digitalizációval kapcsolatos fejlesztései, tervei és elvárásai az egész országra kiterjednek, így kiemelt feladat a kistelepülések, falvak lakosainak, vállalkozásainak bevonása az innovációs térbe, az okos megoldások fejlesztésébe - tette hozzá. A cél pedig az - mondta, hogy az érintettek a mindennapi gyakorlatban használják az okos megoldásokat.

A TIM örömmel áll minden olyan kezdeményezés mögé, amely modern, okos technológiák fejlesztése, digitális megoldások használata érdekében megszólítja a közösségeket. Az Év Digitális Faluja díj pont arra hivatott, hogy párbeszédet kezdeményezzen a digitalizációs, az okos megoldások településszintű használata során a lakókkal, úgy, hogy közben a fejlesztésekben, az igények felmérésében az önkormányzatok is szerepet kapnak. A Digitális Falu Program részeként a pályázatot immáron második alkalommal írják ki, annak érdekében, hogy az ötleteket, más lakóközösségek, falvak is akár saját maguk igénye szerint hasznosíthassák - mondta Solymár Károly Balázs.

A tájékoztatás szerint független szakmai zsűri vizsgálja majd a bevezetett technológiák összetettségét, az integráció mélységét, a közösségfejlesztő erőt, továbbá a fejlesztések társadalmi, környezeti és gazdasági hasznosulását. Az elsőként tavaly kiosztott díjat idéntől a Neumann János Nonprofit Kft. gondozza. A TIM háttérintézménye ősszel tervezi megrendezni az eredményhirdetést és az ünnepélyes díjátadót.

.