Szeptembertől oroszul is lehet jogosítványért vizsgázni

MTI

2022.08.09. 14:08

Abban reménykednek, hogy mindez hozzájárul a hazai gépjárművezető hiány leküzdéséhez.

Szeptember elsejétől az alap- és továbbképzési Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) elméleti vizsgákat a járművezetők tolmács igénybevétele nélkül, angol és orosz nyelvű tesztlapokon is teljesíthetik - közölte a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.

Tavaly összesen 927 külföldi állampolgár jelentkezett a vizsgaközpont által lebonyolított vizsgákra, számuk 2022 első felében 670 volt. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján elmondható, hogy legnagyobb arányban szerb, ukrán, orosz és török járművezetők vesznek részt ezeken a vizsgaeseményeken tolmács közreműködésével.

Szeptember 1-jén ezt a lehetőséget terjeszti ki a társaság az angol és az orosz nyelvekre. Az idegen nyelvű tesztek várhatóan 2023. január 1-jétől számítógépes elméleti vizsga keretében is kitölthetők lesznek.

Az angol és orosz nyelvű tesztlapokhoz tartozó vizsgafelkészítő anyagok szeptember elejétől lesznek elérhetők. A vizsgázók ezeket a képző szerveken keresztül szerezhetik be.
Az intézkedés az együttműködő felek reményei szerint hozzájárul a hazai gépjárművezető hiány leküzdéséhez.

.