A Star Wars zeneszerzője is tiszteletbeli lovagi címet kapott II. Erzsébettől

MTI

2022.09.28. 12:57

Az uralkodó - korábban II. Erzsébet, most már III. Károly - hagyja jóvá a névsort.

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján - írta a BBC News.

A 91 éves Williams filmzenei életművéért, Iger pedig a brit-amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli lovagi címet.

A szeptember 8-án elhunyt királynő által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra.
    Williams a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője, hosszú pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük öt Oscar-díjat is. Olyan produkciók zenéit komponálta, mint A cápa, az E.T. - A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmsorozat.

Legutóbbi munkái közé tartozik Steven Spielberg The Fabelmans című filmjének zenéje. A rendező pályafutásának kezdeteit felidéző alkotás a közelmúltban elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a közönségdíjat.

A külföldi állampolgároknak adományozandó tiszteletbeli kitüntetésekre a brit külügyminiszter tesz javaslatot.

Az uralkodó - korábban II. Erzsébet, most már III. Károly - hagyja jóvá a névsort, majd a jelölteknek levelet küldenek, és ha a jelölt elfogadja a kitüntetést, akkor hivatalossá válik.

.