Ezért ne tárolja a gyógyszereket a fürdőszobában

alon

2022.09.11. 18:57

Ezért ne tartsa a gyógyszereket, vitaminokat és táplálék-kiegészítőket a konyhában vagy a fürdőszobában.

A vitaminok és a táplálék-kiegészítők vásárlása, rendszeres bevétele általános szokássá vált. A médiában nem kis hányadot töltenek ki a készítmények reklámjai. Nem sok szó esik viszont az ilyen szerek megfelelő tárolásáról, és arról, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezek lejárati idejére is figyelni kell.

Kétféle C-vitamin készítmény eltarthatóságát vizsgálták különböző hőmérsékleti viszonyok között és változó páratartalom mellett. 

Nyáron például a liszt vagy a cukor a párás melegben összetapad. Ez különösen akkor fordul elő, ha a hőfok és a páratartalom erősen ingadozik. Az ilyen változások nehezebbé teszik felhasználásukat a konyhában, és kémiai eltéréseket is előidézhetnek.

Változhat a vitaminok, gyógyhatású készítmények állaga is változó hőmérsékleti visszonyok között. A hullámzó környezeti körülmények már a hatást is ronthatják.

"Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minőség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül"

A C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy a várt gyógyító hatás elmaradjon.

Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévő tabletta nagyobb biztonságban van, mint a műanyag edényben vagy zacskóban tárolt por.

A fürdőszoba és a konyha a legrosszabb hely gyógyszerek tartására, mert mind a páratartalom, mind a hőmérséklet erősen ingadozik. Amikor a vitamint tartalmazó edényt ezeken a helyeken kinyitjuk, minden egyes alkalommal megváltozik a páratartalom.

Fürdőszobában, hosszú zuhanyozás után a levegő páratartalma elérheti a 98 százalékot is.

.