Szigorúbb kiberbiztonsági jogszabályok jöhetnek az unióban

MTI

2022.09.15. 15:06

Kötelező kiberbiztonsági követelményeket vezetnének be az unióban értékesített, digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozóan.

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjesztett elő egy új európai uniós kiberbiztonsági jogszabályra vonatkozóan, amelynek célja az lenne, hogy megvédje a fogyasztókat és a vállalkozásokat a nem megfelelő biztonsági jellemzőkkel rendelkező termékekkel szemben.

A javaslat értelmében, az EU kötelező kiberbiztonsági követelményeket vezetne be az unióban értékesített, digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozóan, azok teljes életciklusa során.

Az EU azt szeretné elérni, hogy a digitális árucikkek, szoftverek biztonságosabbak legyenek a fogyasztók számára az egész EU-ban. A jogszabály amellett, hogy növeli a gyártók felelősségét, lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy elegendő információval rendelkezzenek az általuk vásárolt és használt termékek kiberbiztonságáról - olvasható a testület sajtóközleményében.

A javasolt rendelet minden olyan termékre vonatkozik majd, amely közvetlenül vagy közvetve egy másik eszközhöz vagy hálózathoz kapcsolódik. A piaci hatóságoknak joguk lesz visszahívni a nem megfelelő termékeket, és bírságot szabhatnak ki azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be a szabályokat.

A bizottsági javaslatot az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia. Elfogadását követően a gazdasági szereplőknek és a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új követelményekhez.

Uniós felmérések szerint világszerte tizenegy másodpercenként hajtanak végre kibertámadásokat. A kiberbűnözés éves globális költsége 2021-ben elérte az 5,5 milliárd eurót. Az intelligens és összekapcsolt termékek számának növekedésével, egy kibertámadás az egész ellátási láncra kihathat, ami a belső piacon a gazdasági és társadalmi tevékenységek súlyos zavarához vezethet, alááshatja a biztonságot, vagy akár életveszélyessé is válhat - hívta fel a figyelmet a bizottság.

.