Black Friday - Erre a péntekre esik az idén

MTI

2022.11.20. 00:07

Honnan ered, és miért Black Friday a neve?

A hálaadás Észak-Amerika - vagyis az Egyesült Államok és Kanada - egyik legfontosabb ünnepe. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén ülik meg. A hálaadást követő pénteket nevezik Black Friday-nak, azaz fekete pénteknek.

2022-ben így hálaadás napja november 24-re, Black Friday pedig november 25-re esik.

Ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják az üzletek a vásárlókat.

Az utóbbi években már nem csak ettől a naptól, hanem már szinte egész november - természetesen csak halottak napja után - erről szól. 

Ezzel kezdetét veszi a nagy karácsonyi ajándékbeszerzés. Óriási leértékelésekkel, akciókkal, soha vissza nem térő alkalmakkal próbálják vásárlásra bírni a vásárlókat az üzletek.

Honnan ered a Black Friday elnevezés?

A hálaadás, minden évben más napra esik. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. 

Az első hálaadást 1621-ben ünnepelték, de George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot, 1789-ben. Végleges helye a naptárban, Franklin Roosevelt elnöksége alatt lett, egy kongresszusi rendelet nyomán pontosították november negyedik csütörtökére.

Bár nem hivatalos ünnep, de sok államban, például Kaliforniában, Floridában és Texasban szabadságot kapnak a közalkalmazottak. Mivel a hálaadás mindig csütörtökre esik, a kiskereskedelemben dolgozókon kívül sokan élvezhetik a négynapos hétvégét. 

Black Friday elnevezés az egyik magyarázat szerint, azért kapta a fekete jelzőt, mert az üzletek eredménye az év végi vásárlási láz nyomán a kézzel írott könyvelésben, a pirossal jelzett veszteségből a feketével írt nyereségbe fordul át.

A kiskereskedők számára kulcsfontosságú az év végi, november-decemberi vásárlási szezon, ekkor bonyolítják le éves forgalmuk mintegy 40 százalékát.

.