Az idén ekkor kell meggyújtani az első adventi gyertyát

alonmedia.hu

2022.11.21. 23:37

Mióta létezik az adventi időszak? Mit szimbolizálnak a gyertyák?

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Az idén november 27-én kezdődik. 

Mióta létezik az adventi időszak?

Az adventet az 5. század óta tartják számon. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el és összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a felkészülés és az ünneplés. A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el.

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az adventi koszorú

Az advent jellegzetes jelképévé vált az adventi koszorú. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Magyarországon azonban csak a 20. század vége felé kezdett elterjedni. 

Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, német evangélikus lelkész készítette el 1840-ben egy árvaházban, oktató jelleggel. A hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, amelyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Ez a szokás hamar követőkre talált. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. 

Manapság  az adventi koszorú lehet felfüggeszthető vagy asztalra helyezhető. Készülhet fenyőből, örökzöldből is. Az adventi négy gyertyát vasárnapján szokás meggyújtani, az ünnephez közeledve mindig eggyel többet.

A gyertyák színe katolikus körökben egy kivételével lila: a bűnbánat és a megtérés jelképe. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja.

Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat szimbolizál.

A négy gyertya: a hit, a remény, a szeretet és az öröm.

A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak.

Az 1. adventi gyertyát november 27-én, vasárnap kell meggyújtani. Jelentése: hit.
a 2. adventi gyertyát december 4-én, vasárnap kell meggyújtani. Jelentése: remény.
a 3. adventi gyertyát december 11-én, jelentése: öröm, ez a rózsaszín gyertya.
a 4. adventi gyertyát december 18-án kell meggyújtani, mely a szeretetet szimbolizálja.

Adventi kalendárium - hányat kell még aludni karácsonyig? 

Nálunk is elterjedt a gyerekek által igen kedvelt adventi naptár, ami ennek az időszaknak az időmérő eszköze. Az adventi házikók, naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik. Régen inkább kis képek, vagy karácsonyi jókívánságokra nyíltak az ablakok.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött!

.