Labdarúgás - Vb-2022 - Már megvan, melyik csapat a katari-vb nagy esélyese

MTI

2022.11.14. 20:21

Egy valószínűségszámításon alapuló modellt készítettek az innsbrucki egyetemen.

Az innsbrucki egyetem által hétfőn nyilvánosságra hozott kutatás szerint a brazil labdarúgó-válogatottnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a vasárnap kezdődő katari világbajnokságot.

A valószínűségszámításon alapuló modell elkészítésében és lefuttatásában az innsbrucki mellett a genti, a luxemburgi, valamint a dortmundi és a müncheni egyetem kutatói vettek részt, s közlésük szerint a csapatok erősségét, felépítését, valamint az adott ország társadalmi-gazdasági mutatóit vették kiindulópontnak.

A modellt 100 ezer alkalommal futtatták le, figyelembe véve a sorsolást, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA) által meghatározott szabályokat. A modell mérkőzésről mérkőzésre számított valószínű eredményt, s megmutatta, hogy melyik válogatott mekkora valószínűséggel juthat tovább a csoportjából, illetve nyerheti meg a vb-t.

A számítás alapján a braziloknak 15 százalék esélyük van rá, hogy történetük hatodik vb-címét megszerezzék Katarban, őket pedig az argentinok követik 11,2 százalékkal. A lista harmadik helyére a hollandok értek oda (9,7 százalék), majd a németek (9,6 százalék), valamint a címvédő franciák (9,1 százalék) következnek.

Az időpont és a helyszín miatt is heves vitákat kiváltó katari tornára vonatkozó esélylatolgatást ugyanakkor számos tényező, így például az esetleges extrém időjárás is nehezíti.

A vb vasárnap a házigazda Katar Ecuador elleni mérkőzésével kezdődik.

.