November 19. - A nemzetközi férfinap és a WC világnapja is ma van

alonmedia.hu

2022.11.19. 00:17

Miért ünneplik mindkettőt egy napon?

Nemzetközi férfinap

November 19-én, először 1999-ben tartottak nemzetközi férfinapot Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény nagy sikert aratott világszerte a férfiak körében. Magyarországon csak nemrég terjedt el a hagyomány, így hazánkban 2009 óta szerveznek olyan rendezvényeket, amelyek a nemzetközi férfinaphoz köthetők.

A nap célja elsősorban a fiúk, férfiak egészségére és a nemek egyenlőségére való figyelemfelhívás. Ezen kívül pedig egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

A férfiaknak tehát jogosan jár egy saját nap, de érdekes csavar a történetben, hogy ugyanezen a napon, november 19-én tartják a WC világnapját is.

 

WC világnapja

A WTO, azaz a Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta november 19. a WC világnapja. A szervezet 53 ország 151 toalett és higiéniai szervezetet tömöríti, és ezzel a nappal a jobb higiénia fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Becsléseik szerint ugyan 1600 óta léteznek vízöblítéses WC-k, de világszerte 2,5 milliárd ember nem tud megfelelő toalettet használni. Ezért évente 200 millió tonna begyűjtés és szennyvízkezelés nélkül maradó humán hulladék keletkezik, amely szennyezi a környezetet és milliókat tesz ki a betegségeknek.

A Toalett Világszervezetet Sim Jae Duck ázsia vállalkozó alapította, aki Nemzetközi Toalett Csúcstalálkozókat is rendezett már kutatóknak és más szakembereknek, ahol a toalettel összefüggő kérdéseket vitatták meg. Sim olyannyira fontosnak tartja ezt a kérdést, hogy Dél-Koreában egy WC formájú házat is építtetett magának közel 2 millió dollárért.

 

Mindkét esemény a maga módján fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, de továbbra is rejtély, hogy miért ünneplik mindkettőt egy napon.

 

Ezen a napon történt még

Egyébként még a mai napon: megszületett Matt Sorum, a Gun's and Roses volt dobosa (1960-ban), Kolumbusz Kristóf felfedezte Puerto Ricot (1493-ban), megszületett Popper Péter pszichológus (1933-ban), leszálltak a Holdon az Apollo 12 űrhajósai (1969-ben) vagy többek között Pozsonyban királlyá koronázták II. Mátyást (1608-ban).

.