November 25-e, Katalin-napja - Katalin-napi népszokások és babonák

alon.hu

2022.11.24. 23:45

Összeszedtük, milyen hagyományok kapcsolódnak ehhez a naphoz.

Régen természetesnek tűnt az időjárás jelenségeinek megfigyelése. Különös figyelmet érdemlő nap november 25., Katalin napja. 

Régebben, mivel nem volt meteorológia előrejelzés, nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás-előrejelzést illetően az emberek, mint tapasztalataikra, megfigyeléseikre és abból vontak le különböző következtetéseket, összefüggéseket. A novemberi megfigyelésekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

November 25-e, Katalin-napja. Katalint házasságszerző szentnek tartotta a néphagyomány.

Katalinra, így szól a legismertebb mondás:

Ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy fordítva, azaz Katalin locsog, karácsony kopog.

A népi megfigyelés szerint ha Katalinkor fagyos az időjárás, karácsonykor esni fog, ill. fordítva, ha Katalinkor esik valamilyen halmazállapotú csapadék, nagy valószínűséggel karácsonykor fagyra számíthatunk.

Katalinkor a januári időjárásra is tudunk következtetni. Katalin megmutatja január havi időjárást is.

Ezen a napon a kíváncsi férfiak párnájuk alá helyeztek valamilyen női ruhaneműt, és azt remélték megálmodják ki lesz a jövendőbelijük.

A lányok ilyenkor egy ágat tettek a vízbe, ez volt a Katalin-ág, de élt még a szokás december 4-én is, akkor Borbála-ág, továbbá december 13-án is, akkor Luca-ág néven. Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott, abból arra lehetett következtetni, hogy férjhez megy az illető.

A hagyomány szerint Katalinkor lehet utoljára bálokat rendezni.

.