Advent - Tizenhétmillió olasz utazik karácsonykor, tízmillióan szegénységben töltik az ünnepeket

MTI

2022.12.23. 20:27

A meteorológiai előrejelzések rendkívüli jó időt jósolnak az ünnepekre.

Rendkívül jó az időjárás a karácsonyi ünnepek kezdetén Olaszországban, 17 millió olasz indul útnak, tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a szállodai szobafoglalások száma a Confcooperative szövetkezeti szövetség pénteken közölt adatai szerint. Mintegy 10 millióan azonban szegénységben töltik az ünnepeket.

Az iskolai téli szünet péntekre eső első napján megindultak a családok, amelyeknek a többsége autóval utazik. Az ünnepek olasz szokás szerint december 24-én késő este kezdődnek, a családok december 25-én tartják a karácsonyi ebédet.

A római Leonardo Da Vinci, más nevén fiumicinói repülőtéren január 8-ig 1,7 millió utassal számolnak. Tavaly egész évben 11 milliós volt a légikikötő forgalma. Az idei év végét a két római repülőtér csaknem 33 millió utassal zárja, ami továbbra is kevesebb a pandémia előtti 2019-es karácsonykor mért 50 milliós forgalomnál.

A fiumicinói légikikötő az első Olaszországban, amely idén karácsonykor bevezette a fémdetektoros utasellenőrzés előzetes lefoglalásának lehetőségét, ami ingyenes.

Tavaly karácsonyhoz képest több mint 57 százalékkal nőtt a külföldi látogatók száma, elsősorban amerikai, német és brit turisták érkeztek többen. A szállodai szobák 60 százaléka foglalt, a szilveszteri foglalások a tavalyi kétszeresére ugrottak.

A Confcooperative számításai azt mutatják, hogy az olaszok 2,5 milliárd eurót költenek az ünnepi asztalra. Háromszáz millióval többet mint tavaly, amit elsősorban a tizenkét százalékos inflációval magyaráznak. A kiadások mértéke kétszáz millióval alatta marad a 2019-esnek.

A legtöbbet, 415 millió eurót pezsgőre és habzóborra, több mint 390 milliót halra és a tenger gyümölcseire költenek.

Hatvanmillió üveg pezsgőt bontanak majd ki.

A rászorulókat segítő egyházi és világi szervezetek adatai szerint már tízmillió olasz él szegénységben, több mint felük mélyszegénységben. Az utóbbiak száma több mint egymillióval nőtt 2019 óta.

Negyvenedik évfordulóját tartja a Szent Egyed közösség hagyománya, amelynek keretében december 25-én délben a városok templomaiban és más helyszínein a rászorulókat várják ünnepi ebédre. Milánóban ezer embert tudnak fogadni.

A Mindennapi kenyér nevű milánói nonprofit szervezet konyhái előtt már az ünnepek előtt napi több mint négyezer ember állt sorba egy tál meleg ételért.

A Rómában utcán élők számáról ősszel közölt adat szerint 16 ezer a hajléktalan, de az egyházi és világi intézmények éjszakánként csak 400 főnek tudnak szállást biztosítani.

A meteorológiai előrejelzések rendkívüli jó időt jósolnak az ünnepekre: a legmelegebb Szicíliában lesz, ahol 20 Celsius-foknál is magasabb értékek lehetségesek.
Hosszú lesz a téli szünet, mivel az oktatási intézmények csak Vízkereszt után, január 9-én nyitnak újra.

.