Mi legyen legyen december 24-én a menü? - Két klasszikus ételt ajánlunk szentestére
Advent
alon.hu
2022.12.10. 19:30
Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.
Még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit december 24-én este? Sokszor csak egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az ötletet talán éppen mi adjuk most.
Egy-két évszázada a Szenteste még a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.
A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak. Ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek az ételek a bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.
Ha tartani akarja a hagyományokat december 24-én szenteste, halászlét, rántott halat, töltött káposztát vagy mákos gubátkészít. Most a hagyományos magyaros halászlé és a mákos guba receptjét osztjuk meg.
Az igazi halászlé többféle halból készül, tengeri hal vagy halfilé egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.
A halat készítse elő, tisztítsa meg, darabolja fel. A ponty fejét és a farok részt válassza le.
A hagymákat pucolja meg, a paradicsomot, a paprikát mossa meg.
A halat szeletelje fel, majd sózza. Egy órára tegye félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
Készítse el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a paprikát és a paradicsomot bő lében tegye fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
Ebből az alapléből vegye ki a haldarabokat, a csontokat távolítsa el, majd passzírozza át. Ezt a paszírt tegye vissza az alaplébe.
1 fej hagymát vágjon össze. Egy nagyobb edénybe hevítse fel az olajat/zsírt, tegye bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát és öntse fel vízzel majd az alaplével. Fűszerezze és forralja össze.
Ha az alaplevet összeforralta, tegye bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzze meg. Ügyeljen arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
Forrón tálalja
Azt tudta, hogy milyen sokfajta halászlé létezik?
Bajai halászlé
Balatoni halászlé
Dunai halászlé
Szegedi halászlé
Tiszai halászlé
Szekszárdi
Mohácsi
és magyaros halászlé és még sorolhatnánk. Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elkészítési módja.
A következő oldalon a mákos guba receptjét osztjuk meg.