Mi legyen legyen december 24-én a menü? - Két klasszikus ételt ajánlunk szentestére

Advent

alon.hu

2022.12.10. 19:30

Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.

Még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit december 24-én este? Sokszor csak egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az ötletet talán éppen mi adjuk most.

Egy-két évszázada a Szenteste még a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.

A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak. Ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek az ételek a bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.

Ha tartani akarja a hagyományokat december 24-én szenteste, halászlét, rántott halat, töltött káposztát vagy mákos gubát készít. Most a hagyományos magyaros halászlé és a mákos guba receptjét osztjuk meg.

Az igazi halászlé többféle halból készül, tengeri hal vagy halfilé egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.

Halászlé

halászlé
Halászlé

Hozzávalók:

  • Személyenként 30 dkg hal, vegyesen ponty, harcsa, kecsege
  • 1 kg halra 1 fej hagymát számoljunk + 1 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes paradicsom
  • 2-3 db hegyes-csípős paprika
  • 3 ek. pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés

  • A halat készítse elő, tisztítsa meg, darabolja fel. A ponty fejét és a farok részt válassza le.
  • A hagymákat pucolja meg, a paradicsomot, a paprikát mossa meg.
  • A halat szeletelje fel, majd sózza. Egy órára tegye félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
  • Készítse el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a paprikát és a paradicsomot bő lében tegye fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
  • Ebből az alapléből vegye ki a haldarabokat, a csontokat távolítsa el, majd passzírozza át. Ezt a paszírt tegye vissza az alaplébe.
  • 1 fej hagymát vágjon össze. Egy nagyobb edénybe hevítse fel az olajat/zsírt, tegye bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát és öntse fel vízzel majd az alaplével. Fűszerezze és forralja össze.
  • Ha az alaplevet összeforralta, tegye bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzze meg. Ügyeljen arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
  • Forrón tálalja

Azt tudta, hogy milyen sokfajta halászlé létezik?

  • Bajai halászlé
  • Balatoni halászlé
  • Dunai halászlé
  • Szegedi halászlé
  • Tiszai halászlé
  • Szekszárdi
  • Mohácsi
  • és magyaros halászlé és még sorolhatnánk. Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elkészítési módja.

A következő oldalon a mákos guba receptjét osztjuk meg.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.