Mit süssünk szilveszterre? Egyszerű, gyors és elronthatatlan sós ropogtatnivalók, melyek akár a kezdőknek sem okoznak gondot

alon.hu

2022.12.27. 19:27

Két egyszerű és finom ropogtatnivalók szilveszterre, amelyek még szinte melegen elfogynak.

Vendégeket vár szilveszterkor, vagy csak családi körben ünnepel? Két kifogástalan sajtos ropogtatnivalót ajánlunk. Az egyik élesztő nélkül készül a másik élesztővel, de ez utóbbi sem bonyolult.

Ropogós, sajtos rúd

sajtosrúd
Ropogós, sajtos rúd

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás

A tetejére: tojás és reszelt sajt. Esetleg szezámmag, napraforgómag vagy lenmag.

Elkészítés

  • Mérjük egy tálba a hozzávalókat és gyúrjuk össze.
  • A sütőt melegítsük elő.
  • Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, kb. 1 cm magasra. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Légkeveréses sütőben, 175-180 fokon, süssük 25-30 percig. Ez nem jön fel, mivel nincs benne se sütőpor, sem élesztő, viszont nagyon finom ropogós. Vigyázat, hamar elfogy ;-)

 

Sajtos-leveles pogácsa

sajtos pogácsa
Sajtos-leveles pogácsa

Leveles pogácsa, ami nem a hagyományos leveles tésztából készül, viszont annál sokkal omlósabb, kívül picit ropogós, belül puha és leveles. Frissen az igazi, de napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy tálban (már ha marad) .

Hozzávalók (Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz)

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizza krém
  • 20 dkg sajt, ami a tetejére és a hajtogatáshoz kell
  • Szezámmag, lenmag, fenyőmag (Ez utóbbiak elhagyhatók.)

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • Egy tálba mérjük ki a hozzávalókat és állítsuk össze a tésztát:
  • A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát kb 1 cm-es magasságúra nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizza krémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizza krémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.
.