Az okos eszközök használata veszélyeket is hordozhat

OS

2022.12.19. 17:08

Az okos kütyüjeink önálló életet élnek és nem mindig minket szolgálnak.

Az okos eszközök használata veszélyeket is hordozhat. Vajon tudjuk, hány ilyen eszközzel rendelkezünk? Ráadásul a karácsonyi időszak az, amikor a számuk csak tovább növekedhet.

Az okos kütyüjeink önálló életet élnek és nemcsak minket szolgálnak, hanem számos új leskelődőt, hallgatózót is hozhatnak a nyakunkba.

Ezek az eszközök egy összekapcsolt rendszert alkotnak, melyben egyrészt kapcsolatot teremtenek egymással, másrészt adatokat adnak-vesznek, miközben számos kockázatot hordoznak.  

Tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek ezek a kockázatok és hogyan kezeljük ezeket, ha nem akarunk pórul járni.
A magánszféránk védelme érdekében használjunk hosszú jelszavakat és amennyiben lehetséges, akkor két- vagy többfaktoros hitelesítést. Minden eszköz esetében különböző jelszót használjunk, továbbá ne csak engedélyezzük a frissítési értesítéseket, hanem hagyjuk is a rendszeres frissítést.

A routerünkön konfiguráljunk több hálózatot és az okos eszközeinket külön Wi-Fi hálózaton üzemeltessük. Ezen kívül korlátozzuk a routerhez hozzáférő eszközök számát és csak annyi eszközt engedélyezzünk, amennyink ténylegesen van és zárjuk ki az illetéktelen felhasználókat.

Az okos kütyük nem igazán ismerik, hogy mi az a privát szféra, vagy ha igen, akkor is meglehetősen lazán értelmezik annak határait.
Ezért legyünk adatvédelmileg tudatosabbak és ismerjük meg, hogy az adatkezelők hogyan és mire használják fel az adatainkat.

.