Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor - Előre elkészíthető húsos fogások karácsonyra, amelyeket a család szeretni fog
alon.hu

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor - Előre elkészíthető húsos fogások karácsonyra, amelyeket a család szeretni fog

Karácsony

alon

2022.12.22. 17:57

Receptötletek a karácsonyi menühöz. Előre elkészíthető ünnepi húsétel ajánlunk, melyek hidegen és melegen is kifogástalanok.

Hirdetés

Karácsony előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot? Lehetőleg azért ne kelljen napokig a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható legyen.

Két őzgerincben készült receptet ajánlunk most. Az

1. recept: Őzgerincben sült húsrolád

2. recept: Csirkemell őzgerincben

3. recept: Almás-aszalt szilvás csirke

Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád  

Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád  

Kiadós, finom és akár előre is elkészíthető. Készíthető szárnyas húsból, csirke és pulykahúsból vegyesen, de akár sertéscombbal kombinálva is.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell és pulykamell vegyesen, de hozzávalókat variálhatjuk például úgy is, hogy 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb, ízlés szerint.
  • 1 cs. bacon szalonna
  • 2 tojás
  • 2 fej vöröshagyma + pici olaj
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
  • Friss petrezselyemzöld

Amivel ünnepivé varázsolhatjuk:

  • 5 db főtt tojással vagy
  • 15-20 dkg hasábokra vágott sajttal vagy
  • 20 dkg sült csirkemájjal

Elkészítés:

  • A húsokat daráljuk le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
  • Tegyük egy mély tálba, ahol össze tudjuk keverni. A hagymát vágjuk össze és egy kicsit olajon pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a húshoz. Tegyük bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyenzöld. Mindezt keverjük össze. Jöhet az összeállítás.
  • Vegyünk egy mély őzgerinc formát. Béleljük ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
  • A fűszeres darált hús kanalazzuk rá félig. Ha az ünnepi változatot készítjük, akkor ide nyomjuk bele a sült csirkemájakat, vagy a főtt tojásokat ill. a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazzuk rá a maradék húst is.
  • Hajtogassuk rá a bacon szeleteket. Takarjuk le alufóliával.
  • Előmelegített sütőbe tegyük és süssük 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshússal kombinált húsrolád sütése kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
  • Vegyük le az alufóliát és még pirítsuk további 10 percig.
  • Hidegen és melegen is kitűnő vendégváró.
  • Hidegen vegyes salátával, melegen burgonyapürével tálaljuk.

2. receptCsirkemell őzgerincformában

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.