Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Három villámgyors, de különleges ebéd karácsonyra, amit a család apraja-nagyja szeretni fog

Karácsony

alon.hu

2022.12.16. 18:17

Karácsonyi receptek - Három villámgyors, de finom és egyszerű ételrecept karácsonyra, amit ha elkészít mindenki szeretni fog.

Nyakunkon a karácsony és még nem tudjuk milyen finomságot készítsünk? Most három nagyon egyszerű, ugyanakkor különleges és finom csirkés étel ajánlunk, amit valószínű a család apraja-nagyja szeretni fog. A legegyszerűbbel és egyben a leggyorsabban elkészíthető karácsonyi ételrecepttel kezdjük.

 

Fűszeres-sajtos-tejfölös csirke (v. pulyka)

Hozzávalók

  • 0,5 kg csirkemell vagy pulykamell
  • 3 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 ek. liszt 
  • Toscana fűszerkeverék (Ha ez nincs akkor, bazslikom, oregánó, majoranna, rozmaring és kakukkfű 1-1 kávéskanálnyi keverékéből is összeállíthatjuk. Továbbá tehetünk bele még 1-1 késhegynyi borsikafűt és zsályát is. Így lesz tökéletes.)
  • só, bors

Elkészítés

  • A csirkemelleket szeljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tekerjünk rá egy kis őrölt borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel is.
  • A három tojást üssük fel egy nagyobb tálba. Keverjük bele a tejfölt és a reszelt sajt felét. Kicsit sózzuk meg. Ne túlságosan, mert a csirkehússzeleteket már sóztuk, fűszereztük.
  • Egy nagy tepsit készítsünk elő: kenjük ki olajjal vagy tegyünk bele sütőpapírt. (2 sütőpapír használatával, a sütés végén tényleg csak egy nedves szivaccsal kell áttörölni a tepsit.)
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • Tegyük a lisztelt egy tálba. A csirkehússzeleteket forgassuk meg először a liszben, azután a tejfölös-tojásos-sajtos masszában, majd tegyük a tepsibe szépen sorban, míg a hússzeleteket elfogynak. Ha maradt a tojásos masszából, öntsük a tetejére. A maradék sajttal szórjuk meg.
  • Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába. 30 perc alatt süssük készre.
  • Krumplipürével vagy salátakeverékkel tálaljuk.
     

Almás-aszalt szilvás csirke

Hozzávalók

A hús előkészítéséhez szükséges hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemell
  • 25 dkg reszelt sajt (Trapista, Edami)
  • 5 ek. liszt
  • só, bors
  • 4-5 ek olaj

Az alma előkészítéséhez szükséges hozzávalók:

  • 0,5 kg alma
  • 3 db fahéj, 5-6 db szegfűszeg 5-6 db
  • 1 egész citrom 
  • 1-2 ek.cukor

1 csomag 20 dkg-os aszalt szilva csomag

Elkészítés

  • Készítsük el először az almát, úgy mintha kompótot készítenénk, csak ne főzzük túlságosan puhára az almákat, inkább roppanósra (ez kerül majd a hússzeletek tetejére és a hússal együtt még 25 percig sütjük is.)
  • Az almákat meghámozzuk, daraboljuk, vízzel felöntjük, fűszerezzük citromlével, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel. Éppen csak forraljuk össze és kész.
  • A csirkemelleket szeljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tekerjünk rá egy kis őrölt borsot.
  • Tegyünk a tepsibe sütőpapírt. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben.
  • A hússzeleteket forgassuk meg a lisztben, majd a hús mindkét oldalát hirtelen, 2-2 percig süssük meg a serpenyőben, majd emeljük át a tepsibe.
  • Ha elfogytak a hússzeletek, mindegyikre halmozzunk az almából és tegyünk rá 1-2 aszalt szilva darabot is.
  • Végül szórjuk meg reszelt sajttal az almás-szilvás húsok tetejét.
  • Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába és 25 percig készre sütjük.

Jázmin rizzsel és szilvakompóttal vagy édesburgonyával tálaljuk.
 

Baconos csirkemell őzgerincformában sütve

Hozzávalók

  • 75 dkg csirkemell
  • 1 csomag bacon szalonna
  • 1/2 csomag petrezselyem
  • 15 dkg Trappista vagy Edami sajt
  • 1 nagyobb doboz tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • zsemlemorzsa, só, bors, vaj, sült csirke fűszersó

Elkészítés lépésről-lépésre:

  • A csirkemellet megmossuk, kockára vágjuk, sóval, borssal, sült csirke fűszersóval ízesítjük (a sóval óvatosan bánjunk, ha sültcsirke fűszersót használunk, mert ez is sós) majd félretesszük.
  • A sajtot és a fokhagymát lereszeljük. A petrezselymet összevágjuk.
  • Vegyünk egy nagyobb tálat, üssük le a két egész tojást, verjük fel, keverjük bele a tejföl háromnegyedét, a sajt háromnegyedét és a három evőkanál lisztet és jól keverjük össze. Tegyük bele az előkészített húst is.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Egy őzgerinc formát kenjünk ki vajjal.
  • Szórjuk meg zsemlemorzsával és béleljük ki baconnal úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
  • A masszát öntsük bele a baconnal kibélelt formába és hajtogassuk rá a bacon széleit. Ha a tetején nem ér össze, tegyünk még rá úgy bacon szeleteket, hogy mindenütt befedje.
  • A tetejét maradék tejföllel kenjük meg és tegyük rá a maradék reszelt sajtot is.
  • Az őzgerincformát egy nagyobb tepsire tegyük, így sütés közben a keletkezett folyadék ide folyjon, ne a sütő aljába.
  • 180 fokon 45 percig sütjük.
  • Miután megsült az egyik oldala, vegyük ki a forró sütőből. Fordítsuk ki az őzgerincből egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd csúsztassuk vissza a sütőbe, még 10 percre, hogy ezen az oldalon is megpiruljon.
  • Ha elkészült, szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

Petrezselymes burgonyával vagy friss kevert salátával tálaljuk.

.