Nyakunkon a karácsony és még nem tudjuk milyen finomságot készítsünk? Most három nagyon egyszerű, ugyanakkor különleges és finom csirkés étel ajánlunk, amit valószínű a család apraja-nagyja szeretni fog. A legegyszerűbbel és egyben a leggyorsabban elkészíthető karácsonyi ételrecepttel kezdjük.
Fűszeres-sajtos-tejfölös csirke (v. pulyka)
Hozzávalók
- 0,5 kg csirkemell vagy pulykamell
- 3 db tojás
- 1 nagy pohár tejföl
- 25 dkg reszelt sajt
- 5 ek. liszt
- Toscana fűszerkeverék (Ha ez nincs akkor, bazslikom, oregánó, majoranna, rozmaring és kakukkfű 1-1 kávéskanálnyi keverékéből is összeállíthatjuk. Továbbá tehetünk bele még 1-1 késhegynyi borsikafűt és zsályát is. Így lesz tökéletes.)
- só, bors
Elkészítés
- A csirkemelleket szeljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tekerjünk rá egy kis őrölt borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel is.
- A három tojást üssük fel egy nagyobb tálba. Keverjük bele a tejfölt és a reszelt sajt felét. Kicsit sózzuk meg. Ne túlságosan, mert a csirkehússzeleteket már sóztuk, fűszereztük.
- Egy nagy tepsit készítsünk elő: kenjük ki olajjal vagy tegyünk bele sütőpapírt. (2 sütőpapír használatával, a sütés végén tényleg csak egy nedves szivaccsal kell áttörölni a tepsit.)
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Tegyük a lisztelt egy tálba. A csirkehússzeleteket forgassuk meg először a liszben, azután a tejfölös-tojásos-sajtos masszában, majd tegyük a tepsibe szépen sorban, míg a hússzeleteket elfogynak. Ha maradt a tojásos masszából, öntsük a tetejére. A maradék sajttal szórjuk meg.
- Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába. 30 perc alatt süssük készre.
- Krumplipürével vagy salátakeverékkel tálaljuk.
Almás-aszalt szilvás csirke
Hozzávalók
A hús előkészítéséhez szükséges hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell
- 25 dkg reszelt sajt (Trapista, Edami)
- 5 ek. liszt
- só, bors
- 4-5 ek olaj
Az alma előkészítéséhez szükséges hozzávalók:
- 0,5 kg alma
- 3 db fahéj, 5-6 db szegfűszeg 5-6 db
- 1 egész citrom
- 1-2 ek.cukor
1 csomag 20 dkg-os aszalt szilva csomag
Elkészítés
- Készítsük el először az almát, úgy mintha kompótot készítenénk, csak ne főzzük túlságosan puhára az almákat, inkább roppanósra (ez kerül majd a hússzeletek tetejére és a hússal együtt még 25 percig sütjük is.)
- Az almákat meghámozzuk, daraboljuk, vízzel felöntjük, fűszerezzük citromlével, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel. Éppen csak forraljuk össze és kész.
- A csirkemelleket szeljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tekerjünk rá egy kis őrölt borsot.
- Tegyünk a tepsibe sütőpapírt. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben.
- A hússzeleteket forgassuk meg a lisztben, majd a hús mindkét oldalát hirtelen, 2-2 percig süssük meg a serpenyőben, majd emeljük át a tepsibe.
- Ha elfogytak a hússzeletek, mindegyikre halmozzunk az almából és tegyünk rá 1-2 aszalt szilva darabot is.
- Végül szórjuk meg reszelt sajttal az almás-szilvás húsok tetejét.
- Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába és 25 percig készre sütjük.
Jázmin rizzsel és szilvakompóttal vagy édesburgonyával tálaljuk.
Baconos csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók
- 75 dkg csirkemell
- 1 csomag bacon szalonna
- 1/2 csomag petrezselyem
- 15 dkg Trappista vagy Edami sajt
- 1 nagyobb doboz tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál liszt
- zsemlemorzsa, só, bors, vaj, sült csirke fűszersó
Elkészítés lépésről-lépésre:
- A csirkemellet megmossuk, kockára vágjuk, sóval, borssal, sült csirke fűszersóval ízesítjük (a sóval óvatosan bánjunk, ha sültcsirke fűszersót használunk, mert ez is sós) majd félretesszük.
- A sajtot és a fokhagymát lereszeljük. A petrezselymet összevágjuk.
- Vegyünk egy nagyobb tálat, üssük le a két egész tojást, verjük fel, keverjük bele a tejföl háromnegyedét, a sajt háromnegyedét és a három evőkanál lisztet és jól keverjük össze. Tegyük bele az előkészített húst is.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy őzgerinc formát kenjünk ki vajjal.
- Szórjuk meg zsemlemorzsával és béleljük ki baconnal úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
- A masszát öntsük bele a baconnal kibélelt formába és hajtogassuk rá a bacon széleit. Ha a tetején nem ér össze, tegyünk még rá úgy bacon szeleteket, hogy mindenütt befedje.
- A tetejét maradék tejföllel kenjük meg és tegyük rá a maradék reszelt sajtot is.
- Az őzgerincformát egy nagyobb tepsire tegyük, így sütés közben a keletkezett folyadék ide folyjon, ne a sütő aljába.
- 180 fokon 45 percig sütjük.
- Miután megsült az egyik oldala, vegyük ki a forró sütőből. Fordítsuk ki az őzgerincből egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd csúsztassuk vissza a sütőbe, még 10 percre, hogy ezen az oldalon is megpiruljon.
- Ha elkészült, szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
Petrezselymes burgonyával vagy friss kevert salátával tálaljuk.