Mit süssünk karácsonykor? – Két egyszerű és finom karácsonyi süti, amit a család imádni fog - Akár kezdők is megsüthetik
Karácsony
alonmedia.hu
2022.12.08. 19:27
Két mennyei, ugyanakkor roppant egyszerű aprósütemény, amit karácsonykor a család imádni fog.
Tökéletes linzer, mely puha és omlós
Tökéletes linzer, mely puha és omlós
Sokáig eláll, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj nem szabad felolvasztani (szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb legyen)
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez: sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Először a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot keverjük össze.
A száraz alapanyagokhoz reszeljük hozzá a jó alaposan megmosott (lehetőleg bio) citrom héját. A vajat kockázzuk apró darabokra, adjuk a tésztához a tojássárgájával együtt.
A hozzávalókat gyorsan dolgozzuk össze, (ha sokáig gyúrjuk a tészta a kéz melegétől ragacsossá válhat) majd formázzuk cipóvá. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűvös helyre.
Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Légkeveréses)
Ha letelt a pihentetés ideje, picit gyúrjuk át a tésztát. A tészta felét nagyon vékonyan lisztezett felületen - még finomabb, ha porcukrozott felületen csináljuk - nyújtsuk kb. 0.5 cm vastagságúra.
A linzerkiszúróval szúrjuk ki a formákat és sorakoztassuk a tepsibe.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt süssük készre, de azért közben nézzünk rá, mert sütőtől is függ a sütési idő.
Forrón még törik, de baracklekvártól bepuhul.
Két sütit baracklekvárral ragasszuk össze. A lyukas sütik közepébe még egy pötty lekvárt is cseppenthetünk.
Végül vaníliás porcukorral hintsük meg a sütiket.
Nagyon sokáig eláll és finom.
Jól záródó fémdobozban tároljuk.
A következő karácsonyi sütireceptünk a mennyei, ugyanakkor roppant egyszerű vaníliás kifli.