Ezzel még a szerencséje sem szalad el.
A babona szerint, szilveszterkor sem szárnyast, sem halat és még vadat sem szabad enni, mert elviszi a szerencsénket. A csirke, pulyka elkaparhatja, a hal elúszhat, a vad pedig elszaladhat vele. Nos, ha hiszünk a babonákban és mindezt el szeretnénk kerülni, íme itt egy különleges és nagyon finom marhahúsos fogás, melyet elkészthetjük sertéshússal keverve is. Ha nincs szilveszter és újév, szárnyashúsból is kitűnő fogás.
Hozzávalók 4 személyre
A húst daráljuk le és tegyük egy tálba. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott hagymával, nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a borsot és a kakukkfüvet, az 1 ek. tejfölt és a morzsát. Ízesítsük mustárral, végül adjuk hozzá a tojást is. Tegyük be a hűtőbe kicsit pihentetni.
Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő. Kb. fél óra pihentetés után, olajos kézzel formázzunk kb. 3 cm-es húsgolyókat. A formázott húsgolyókat, rendezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 140 fokon, kb. 15 percig süssük elő. Ezután vegyünk egy nagyobb serpenyőt. Kb. 4-5 evőkanálnyi vajat olvasszunk fel. Miután felolvadt és rendesen felmelegedett (felhabzott), tegyük bele a húsgolyókat és süssük aranybarnára őket.
A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk egyforma 2x2-es kockákra. Tegyük fel egy edénybe főni, annyi vízzel, hogy a burgonyákat éppen ellepje a víz. Ne felejtsük ki a főzővízből a sót! Kb. 12-15 perc alatt fő puhára. A vizet öntsük le róla. A burgonyákat még melegen törjük össze. Adjuk hozzá a vajat és óvatosan adagoljuk hozzá a meleg tejet. Habosra keverjük ki, úgy, hogy ne maradjon benne burgonyadarab. Ha szükséges, még sózzuk.
A vörösbort öntsük egy edénybe, reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét is. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Az aszalt áfonyát vágjuk nagyon apróra. Adjuk hozzá a narancsos vörösborhoz, majd a friss áfonyát is. Gyakran kevergetve, lassú tűzön forraljuk fel, amíg sűrű nem lesz. Végül adjuk hozzá az áfonyadzsemet és a frissen őrölt borsot is.
A húsgolyókat burgonyapürével, áfonyamártással tálaljuk.
Különleges alkalmakra kiváló vendégváró fogás.