Február havi időjárási megfigyelések és babonák

MTI

2023.02.05. 23:47

Dorottya, Julianna és Mátyás napjához kapcsolódó babonák.

Február az utolsó téli hónap. E hónapban már mindenki a szürke és olykor zord, téli idő végét várja, és az enyhébb, tavasziasabb időre készül. Ha a csillagászati tél még nem is, de a meteorológiai tél február utolsó napjával véget ér.

Vegyük sorra, milyen időjárási megfigyelések kapcsolódnak február havához.

Február 6. - Dorottya napja

A Dorottya napi időjárási népi megfigyelés szerint:"Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (február 16-án) megenyhül az idő.
De fordítva is igaz, azt is tartják: "Ha Dorottya locsog, Julianna kopog." (Julianna napja február 16-a)

Február 14. – Bálint napja

Bálint napi időjóslás: A Bálint napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek.

Február 16. - Julianna napja

Julianna napjára általában már megenyhül az idő.

De a havazás sem volt ritka jelenség e napon. "Julianna megrázza a dunnáját" - szokták is mondani, és azt is, hogy: "Bolondoznak a Julisok."

Julianna napjától az idő melegebbre fordulását várták már mindenütt.

Február 19. – Zsuzsanna napja

Zsuzsanna napi időjárási megfigyelés: Ezen a napon azt várták, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az már a tavasz közeledtét jelzi. Ha nem szólal meg a pacsirta, vagy ha alacsonyan repül, akkor még hideg idő várható. Ha magasan száll, akkor már közel a jó idő.

Február 24. – Mátyás napja

A néphagyomány szerint Mátyásról azt tartják, ha talál jeget megtöri, ha nem talál csinál. Továbbá azt is szokták mondani, ha Mátyás napján esik az eső, akkor elveri a jég a termést. A népi megfigyelések szerint, ha Mátyás napján fagy, akkor még negyven fagyos éjszaka következik.
A Mátyás-napi időjárásból a tojásszaporulatra is jósoltak. A hideg idő jó tojástermést jelentett, a szeles kevés tojást.

Azonkívül a Mátyás napján fogott hal az egész évi halászat szerencsés előjelének is tartják.

.